Een praatje met: Kiwamu

Na de show van BLOOD in P60 in april 2012 besloot gitarist en leider Kiwamu nogmaals een interview te geven, maar dit keer spraken we niet over zijn band, maar over zijn labels (Darkest Labyrinth en Starwave Records) en verscheidene artiesten die bij de labels getekend hebben.

 

01. Je bent al aardig wat jaartjes geleden begonnen.Welke bands hebben zich toen als eerste bij jouw labels gevoegd?
Kiwamu: Toen ik twee jaar geleden met Starwave Records begon waren LIX (nu bekend als lix omdat ze hun naam veranderd hebben) en Luzmelt de eerste bands die zich bij het label voegden. Ik heb hun eerste CD’s uitgebracht in februari 2010.

02. En welke bands zijn het langste bij jouw labels?
Kiwamu: Voordat ik Starwave Records opgezet had hielp ik SUICIDE ALI bij het uitbrengen van hun eerste mini-album [Sarau Fue to Yakusoku], welke uitgebracht werd in maart 2008. Tot nu toe hebben ze 10 titels en 2 compilations uitgebracht via mijn label. Ik werk nu al vier jaar met ze samen.

03. Luzmelt heeft hun ups en downs gehad, en zijn zelfs eerder dit jaar tot een volledige disbanding over gegaan. Wat is er mis gegaan? Waarom waren er zo veel problemen?
Kiwamu: Vanwege de traditioneel slechte manier van het vormen van bands in Japan. In Japan komen veel bands hun leden tegen via session bands. Sommige bands gaan verder als coverband met de vraag “gaat dit goed, of niet?”. Als fans naar hun shows komen dan maken ze de stap om van hun coverband een daadwerkelijke band te maken. Een coverband speelt bekende nummers van grote visual kei bands, wat herkenbaar is voor de fans. Maar als een orginele band hun show begint moeten ze hun eigen orginele nummers spelen. Om te kunnen overleven in de muziek scene hebben ze goede nummers nodig, maar ook een goede live show en een goede onderlinge relatie met een heleboel geduld. Sommige leden denken dan “met een coverband was het gemakkelijk om fans te krijgen, maar met de originele band is het erg moeilijk. Ik ben het probleem niet, de andere leden zijn het probleem. Niet ik.”, waardoor deze ongemotiveerde leden vervolgens uit de band stappen.
Kijk eens naar de visual kei industrie. Veel jonge bands pauzeren of stoppen hun activiteiten in een relatief korte tijd. Twee jaar aan activiteit is beter in een ‘domme’ band scene. Veel bands stoppen na een half jaar tot een jaar. Als ze in zo’n korte tijd al opgeven leren ze niets van hun band en de fouten die ze gemaakt hebben.
Maar goed, nadat ik een jaar met Luzmelt samengewerkt had besloten ze om mijn label te verlaten. Na dat vertrek kwam de zanger, yuhma, mij nog vaak dingen vragen. Ze konden het zelf niet zo goed redden. Daarom hebben ze eerder dit jaar besloten om te stoppen.

04. Een aantal maanden geleden hebben we een artikel van marlee geplaatst. Wat kun je ons vertellen over deze band? Wie zijn ze precies?
Kiwamu: Ze zijn een band op mijn andere label, Darkest Labyrinth. Ze hebben een paar jaar zelfstandig gewerkt terwijl ik soms gesprekken had met de bandleider SEN. Hij heeft een remix gemaakt voor een van mijn projecten en ik vind zijn werk leuk. Daarom besloot ik hen te helpen en voegden ze zich bij mijn label om zo hun materiaal uit te kunnen brengen. Hun droom was om in het buitenland op te treden. Deze maand is het me eindelijk gelukt om ze in Canada te boeken, en deze Canadese show is heel goed gegaan!

05. XodiacK is ook al een tijdje aardig stil geweest. Wat zijn zij van plan?
Kiwamu: Ik heb eenmalig met hen samengewerkt om een single uit te brengen. Dus daarna zijn ze weer op eigen voet verder gegaan. Daarom weet ik de reden voor de pauze in hun activiteiten ook niet.

06. BLOOD heeft zometeen geen zanger meer. Maar heb je al een specifiek iemand in gedachten die je graag als vervanging wil hebben?
Kiwamu: We hebben een aantal audities gehouden om nieuwe leden te vinden, en we bekijken momenteel de resultaten daarvan. Het is echter zo, als ik de nummers blijf schrijven zal het nog steeds BLOOD zijn. Tegelijkertijd ben ik ook niet echt geheel gefocused op de activiteiten van BLOOD omdat ik meer voldoening krijg van de activiteiten voor mijn labels. Als ik geen nieuwe zanger kan vinden dan ga ik extra hard voor mijn labels werken.

07. THE SOUND BEE HD zijn aardig bezige bijtjes de laatste tijd. Kun je ons iets meer over hen vertellen?
Kiwamu: Ik ben drie jaar geleden met hen in contact gekomen. De vocalist van THE SOUND BEE HD, DAISUKE, was in de major band Media Youth. Een band die erg groot was in de Japanse visual kei scene, groot genoeg om in de Nippon Budokan te kunnen spelen. Dat maakt hem de artiest met de grootste carriére in mijn label. Hij wilde graag hun CD uitbrengen, maar ze hadden geen idee welke stappen te nemen als THE SOUND BEE HD nadat Media Youth uit elkaar gegaan was.
Hij wilde graag naar het buitenland gaan met zijn band en regelmatig CD’s uitbrengen. Dus heb ik ongeveer een jaar met hem gesproken en voorbereidingen getroffen. Ze hebben hun album geheel zelf uitgebracht, ongeveer zeven jaar geleden, dus het album [Hachi] kwam na een behoorlijk lange stilte. Na hun derde album hebben ze twee CD’s per jaar uitgebracht.

08. Welke band heeft de gekste leden, en wat maakt ze de gekste?
Kiwamu: Op het podium lijkt het alsof sommige leden gek zijn, maar in het echte leven zijn ze heel normaal en serieus. Sommige buitenlandse fans zullen vast denken “Kiwamu is knettergek!”, maar dat is alleen hoe ik op het podium ben, lol.

09. Hoe zie je je labels in de toekomst?
Kiwamu: Ik heb het “van korte duur”-proces uitgelegd over de visual kei scene. Ik vind het niks. Ik zal alle bands onder mijn labels voor altijd steunen. Elke band heeft z’n eigen dromen, en om te zorgen dat ze deze kunnen verwezenlijken zal ik ze voor altijd steunen!

10. Kunnen we dit jaar nog bands in Europa verwachten? Of wellicht volgend jaar?
Kiwamu: lix zal naar Zweden gaan in september. Hun shows in Canada deze maand gingen erg goed, dus ik denk dat het in Zweden ook wel goed zal gaan. En als fans graag bands van mijn labels in hun stad willen zien, laat dit dan aan de promoters in hun gebied weten!

Geef een reactie