[Review] Holy Grail van Versailles

Dit review is geschreven door Khalia S., exclusief voor Arlequin Photography. Het volledige krediet komt haar toe! Super bedankt dat je dit voor mij wilde schrijven! ~ Arlequin.

 

Album: Holy Grail
Artiest: Versailles
Release datum: 15 juni 2011
Review door: Khalia S.

Versailles’ nieuwste release, Holy Grail, is hun tweede major release met Warner Music Japan en werd met smacht verwacht door gans. Het album gaat een beetje een andere richting op dan hun vorige werken, maar de tracks bevatten nog steeds erg veel neo-klassiek en complexe melodieën. Het is erg gevuld met romantiek, maar niet simpelweg in de donquichotachtige manier of periode, maar in liefde en emotie. Het leed, de verwoesting en herinnering die beschreven worden in voorgaande albums zien we hier ook terug, maar hier ligt de focus meer op liefde.

“MASQUERADE”, de introductie van het album, belichaamt de themas en gevoelens die we door het hele album terug gaan vinden zowel in de melodie, lyrics als emoties. Het begin van het nummer is onheilspannend en een voorteken, de metal invloed centraal zettend voordat het overgaat in een zachte bridge en levendige chorus. De keuze van Versailles om dit nummer centraal te zetten voor het album en als introductie voor hun nieuwe costuums bleek een wijze te zijn, hun fans voorbereidend op wat er komen gaat. De lyrics in “MASQUERADE” presenteren ook een interessante vergelijking tussen de wereld en een gecostumeerd bal, het gevoel van mysterie gecombineerd met een prachtige, betoverende melodie.

Versailles stimuleert hun publiek ook met nieuwe dingen, zoals MASASHI’s eigen compositie “Thanatos”. Het nummer, ironisch genoeg, is een complete tegenpool van MASASHI’s sinistere uiterlijk met z’n treurige, melanchonische toon die gemixt wordt met iets vreemd gaafs, en bewijst een zeer geslaagde compositie voor MASASHI te zijn. Ook niet te vergeten is een Engelstalige akoestische track genaamt “Love Will Be Born Again”. Een nummer dat doet denken aan KAMIJO’s voorgaande werken in Lareine, maar duidelijker in kwaliteit, het Engels beter uitgesproken. Het biedt een simpele melodie waardoor de luisteraar zich kan focussen op de hoopvolle, gepassioneerde woorden van KAMIJO die gezongen worden met een soort van martelende trilling die het nummer overspoelt met een doel. Andere speciale benoemingen zijn zeker TERU’s groei in het componerende gebied, welke duidelijk naar voren komen in “Flowery”, welke waarschijnlijk zijn meest indrukwekkende compositie tot nu toe is.

HIZAKI maakt ook een nieuwe poging in het schrijven van lyrics met de tracks “Remember Forever” en “DRY ICE SCREAM!! [Remove Silence]”. “Remember Forever” is een simpel ballad, en HIZAKI’s meest succesvolle poging wat betreft lyrics. Ondanks dat de melodie nog net iets minescuuls te wensen overlaat is het goed genoeg voor een ballad en de lyrics versterken het nummer met zachtheid. In contrast tot “DRY ICE SCREAM!!”, een nummer dat gevreesd werd voordat het album zelfs maar uit kwam door de screeuwende titel, is een verspreidde, levendige melodie. In de tracklist lijkt het alsof dit nummer nergens bij hoort, maar de fascinerende en eclectische stijl maken het nummer zonder meer onvergetelijk. Lyrics als “I’m looking for the meaning of life” zorgen dat het nummer weer met Holy Grail te maken heft, maar ook met het gewoonlijke thema van geloof in de werken van Versailles.

Het meest intimiderend is het bijna zeventien minuten lange meesterwerk “Faith and Decison”. Op zichzelf is het nummer al een reis, net als het verhaal van Versailles zelf, en zal daarom ook op zo’n manier benaderd moeten worden. Vanwege de lengte is het een nummer waar je niet naar kan luisteren terwijl je op iets wacht, want het vereist echt een leeg hoofd. Daarnaast sleept het zich ook niet voort, maar laat het ruimte over voor de instrumenten en werkt KAMIJO’s stem zich er later in. Het is een prachtig stuk.

Holy Grail is een album met variatie, harmonizerende melancholische duisternis en hoopvol licht met romantiek. Het is verzadigend en stimuleert meerdere emoties, roepend voor een groter bewustzijn dan wat er gezegd wordt, evenals hoe de thema’s gepresenteerd worden. Het is een album dat bestudeerd kan worden, onthouden, en gekoesterd. Daarnaast laat het ook nog enorme groei zien. Alweer een groot success voor Versailles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *