Een praatje met: Ryu (van OROCHI) @ OshareCon

Na zijn show op OshareCon heb ik even om de tafel gezeten met RYU (OROCHI) voor een interview. Hoewel ik zijn shows in Nederland vaker bezocht heb leek er iedere keer wel iets te zijn waarom een interview niet mogelijk bleek te zijn, dus de laatste keer (in 2014) heb ik hem beloofd dat de volgende keer dat hij zou komen ik een interview klaar zou hebben voor hem. En inderdaad, dat heb ik gedaan.
In dit interview praten we over hoe OROCHI veranderd is sinds de eerste keer dat hij Nederland bezocht in 2011, en welk verhaal hij vandaag de dag door zijn muziek vertelt, maar ook support members en zijn visuele optreden tijdens een show.

 

01. Vandaag ben je op de OshareCon conventie in Nederland. Zou je liever je eigen show gehad hebben, of toch liever op de conventie willen spelen?
RYU: Ik vind de conventie leuk, want er zijn zoveel mensen en daarom wordt de show ook een grotere uitdaging. Wanneer ik mijn eigen show heb komen de mensen voor mij, maar tijdens een conventie komen ze niet specifiek voor mij, dus moet ik ze “overtuigen” om naar mij te komen kijken terwijl ik mijn muziek speel.

02. De eerste keer dat je in Nederland kwam was in 2011, met de volledige band. Je gebruikte toen ook een samurai zwaard tijdens je optreden. De vorige keer gebruikte je dit zwaard ook, maar ik vroeg me af, heb je het zwaard specifiek leren gebruiken voor je shows of had je er voorheen ook al interesse in?
RYU: Toen ik nog een kind was had ik al interesse in het zwaard, ook omdat mijn vader me vertelde dat ik het in mijn geboortestad zou vinden. Ik heb gezocht en gezocht, maar ik kon het niet vinden. Toen ik een student was heb ik het wel goed leren gebruiken.

03. Toen ik OROCHI voor het eerst zag in 2011 was een groot deel van de show gebasseerd op het verhaal van Yamato no Orochi. We zijn nu in 2016, maar hoeveel is er nog over van dit verhaal in je muziek? Maak je er nog gebruik van?
RYU: Yamato no Orochi is een slechte draak uit een mythe, en mijn naam is RYU. “RYU” betekent “draak”. Mijn artiestennaam in Japan is al veranderd van OROCHI naar RYU, aangezien het bijna dezelfde betekenis heeft. In de mythe neemt de slechte draak Yamato no Orochi maagdelijke meisjes uit een dorp als offer, en dat is heel, heel slecht. Maar ik ben niet slecht. Het concept van RYU is het tegenovergestelde, ik wil een aardige draak zijn.

04.Voor je laatste release, welke al in 2015 was, heb je een nieuwe stijl van muziek en invloeden gebruikt. Wat heeft je doen besluiten om deze weg in te slaan?
RYU: Het grootste verschil is dat ik meer keyboard en piano geluiden achter de orginele melodie heb toegevoegd. Voorheen was het simplistischer met minder instrumenten, maar ik leer iedere keer nieuwe dingen en ik wil ook verschillende dingen proberen.

05. Door de jaren heen is OROCHI bijna al zijn orginele leden kwijtgeraakt. Ben je van plan om deze plekken te vullen met nieuwe muzikanten, of ga je liever verder als een solo artiest?
RYU: Het werven van leden is heel erg moeilijk omdat ik al zoveel nummers heb. Ik ben tevreden met het solo singen, maar ik weet niet of ik gemakkelijk muzikanten kan toevoegen. Het zijn van een solo muzikant is moeilijk en een uitdaging, maar ik wil het onmogelijke proberen dus ik ga verder als solo artiest.

06. Desondanks heb je vandaag een gitarist meegenomen. Waarom heb je besloten om HARU mee te nemen terwijl je liever een solo artiest wil zijn?
RYU: Ik ken HARU sinds vorig jaar, toen we samen een show deden. Maar dit was niet als OROCHI. Ik had hem eerder zien spelen op een podium en ik vind hem een erg degelijk en verantwoordelijk persoon. In Japan heb ik verschillende support muzikanten, maar ze zijn bezig met hun reguliere banen dus schema’s op elkaar aanpassen is niet bepaald gemakkelijk. Met HARU was het mogelijk om dingen te regelen om samen naar Europa te komen als mijn support gitarist, dus daarom is hij nu hier.

07. Voor de toekomst, wat hoop je dat RYU en OROCHI gaan worden?
RYU: Ik zou graag meer CD’s uitbrengen, en binnenkort komt er ook een nieuwe music video.

08. De “traditionele” Japanse invloeden schijnen vandaag de dag erg populair te zijn. Wat doe jij om je stijl uniek te houden ten opzichte van de vele andere artiesten die dezelfde weg in zijn geslagen tegenwoordig?
RYU: Ik ken veel gelijkwaardige bands, want Japanse muzikanten spelen traditionele Japanse instrumenten. Het is heel normaal, maar in Japan hebben mensen me gezegd: “doe dat niet, het is niet origineel”, maar ik heb niet naar hen geluisterd. Maar omdat ik Engels begrijp wil ik een brug tussen de culturen zijn. Dat is mijn verre concept van OROCHI. Maar ik vind het traditionele Japanse geluid ook leuk.

09. En als mijn laatste vraag, heb je nog een boodschap voor degenen die dit interview lezen?
RYU: Mijn primaire focus is muziek, dus luister alsjeblieft naar mijn muziek. Er zijn zoveel bronnen op het internet die het streamen, en ik upload het zelf ook. Dus alsjeblieft, luister ernaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *