[Review] Jupiter – TEARS OF THE SUN

Na hun debuut in de zomer van 2013 met de single “Blessing of the Future” bestond Jupiter uit ZIN als zanger, HIZAKI en TERU als gitaristen, MASASHI als bassist en YUKI als drummer. In 2015 kondigden MASASHI en YUKI hun vertrek bij Jupiter aan en werden zij vervangen door RUCY (ex-KILLANETH) en DAISUKE (ex-ROACH), net voor de release van dit mini-album. Dit hield in dat ze meteen hun handen uit de mouwen konden steken voor de creatie van deze release.

Tracklist:
01. TEARS OF THE SUN
02. WE AGAINST
03. The Crucifixion
04. Guilty as Sin
05. TOPAZ -symphonic ver.-


TEARS OF THE SUN

(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door HIZAKI.)
Het album gaat van start zoals je zou verwachten van Jupiter: een symphonische vrouwenstem als intro voordat de gitaren inhaken en ZIN de intro afsluit met vrolijke vocals die het ritme van de gitaren perfect volgen. Het openingsnummer zet meteen de toon voor de rest van het album met een snel ritme en melodische maar toch vrolijke vocals die geen ruimte voor pauzes tussen de zinnen toelaten tot aan de bridge, waar het podium duidelijk vrijgemaakt wordt voor HIZAKI en TERU om hun kunsten te vertonen. Dit zonder de bass en drums te overstemmen, en direct na de solo weer stevig het ritme oppakken tot een melodisch einde om het tempo een beetje omlaag te brengen voor het volgende nummer.

WE AGAINST
(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door ZIN.)
WE AGAINST heeft onmiddelijk een zwaarder en langzamer ritme dan het vorige nummer, maar wanneer ZIN’s vocals invoegen klinkt het steeds meer als een oproer-nummer met een langzamer tempo dan je hiervan zou verwachten. Het is zeker een nummer wat je zou moeten motiveren om te doen wat je ook maar wilt doen in het leven en niet op te geven, wat versterkt wordt door de background vocals in verschillende delen van het nummer. Ook hier hebben de gitaren een vrij podium tijdens de bridge van het nummer, maar de bass en drums worden ook hier niet overstemd en vormen in plaats daarvan een eenheid zonder ZIN’s vocals die eroverheen brullen. Het is zoals de lyrics al zeggen: “it’s we against the world”, een boodschap die al via de melodie over kwam, maar toch nog kracht bijgezet krijgt door deze woorden.

The Crucifixion
(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door HIZAKI.)
Iets wat je meteen op zal vallen is dat de zangstijl totaal anders is dan alle andere nummers op dit mini-album. Het tempo ligt ook hoger en dichter bij “TEARS OF THE SUN”, terwijl de vocals een stuk aggressiever zijn dan het bovenstaande. Het klinkt alsof ZIN optimaal gebruik maakt van zijn lage en hoge bereik in dit nummer om ervoor te zorgen dat het bijna lijkt alsof hij een gesprek voert met twee verschillende versies van zijn stem. Hoewel de drums een stuk duidelijker te horen zijn in dit nummer is het niet storend, aangezien de verschillende stijlen prima samengaan. Natuurlijk is ook hier weer een stukje gereserveerd voor de gitaren om centraal te staan en de spanning nog verder op te bouwen voordat het nummer overgaat in een instrumentaal stuk dat waardig zou zijn voor een horror of thriller film.

Guilty as Sin
(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door ZIN & HIZAKI.)
“Guilty as Sin” was al uitgebracht op de single “The spirit within me”, en klinkt daarom niet echt als onderdeel van dit album omdat het dichterbij de titelsong van de vorige single ligt. Het heeft een ander tempo en de vibe is geheel anders, maar het past alsnog aardig als een soort “bonus nummer”. Hoewel de lyrics veel wanhoop uitdrukken krijg je eerder het idee dat je op moet staan om er zelf iets aan te doen vanaf het moment dat het nummer van start gaat.

TOPAZ -symphonic ver.-
(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door HIZAKI.)
“TOPAZ” is in alle mogelijke vormen een liefdesliedje, waarin vele tranen gelaten worden over een verloren liefde ver weg van hier. Zoals je waarschijnlijk al verwachtte trekt dit nummer het tempo van het aardig chaotische mini-album onmiddelijk naar beneden zodat je weer met beide benen op de grond staat. De toegevoegde piano en symphonische elementen zetten de woorden zeker kracht bij, waardoor het nummer verandert in een ballad met verschillende snelheden om je van begin tot eind mee te nemen op een emotionele reis. 


Conclusie:

Hoewel dit nummer drie nieuwe nummers brengt waren er ook twee nummers van voorgaande releases (“Guilty as Sin” was eerder dit jaar uitgebracht op “The spirit within me” single en “TOPAZ” was in 2015 uitgebracht) die toch prima op hun eigen manier in dit mini-album pasten. “Guilty as Sin” dendert vrolijk mee op de trein van de andere nummers en “TOPAZ” zorgt voor een kalm einde met melodieuze vocals die we niet vaak van ZIN te horen krijgen. 
Vanaf het begin heeft Jupiter geworsteld met het label van “Versailles zonder KAMIJO”, maar met deze single proberen ze hier duidelijk vandaan te komen en hun eigen naam nog duidelijker op de kaart te zetten. De vreemde eend in de bijt is zonder twijfel “The Crucifixion”, waarin ZIN een geheel andere stijl laat zien als het om zijn zang gaat, een stijl die ik voorheen alleen hoorde in live versies van “ARCADIA”, maar dit bracht het nummer voor mij met gemak bovenaan de lijst.


Final score:
85/100

Release informatie:
Artiest:
Jupiter
Release:
TEARS OF THE SUN (mini-album)
Release datum: 10 mei 2017
CD nummer: POCS-1584

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *