Een praatje met: SANA SAMA

Net voor de start van de Oost-Europese tour welke door zal gaan tot maart 2018 (de datums waren niet volledig aangekondigd ten tijde dat dit interview geschreven is, vandaar dat hij mij in zijn antwoord corrigeert) kreeg ik de kans om SANA SAMA een paar vragen te stellen over zijn tour, zijn gevoelens over touren en wat van zijn invloeden over waarom hij besloten heeft om muzikant te worden.

Ik wil graag Christina van AnimePro bedanken voor haar hulp met dit interview.

 

01. Natuurlijk weet ik wie je bent, maar kun je jezelf -in je eigen woorden- voorstellen aan de lezers?
SANA: Hallo. Leuk je te ontmoeten. Mijn naam is SANA. Een gitarist en solo zanger. Noem me alsjeblieft SANA SAMA (same wordt geschreven als 様 in het Japans). Ik heb al meer dan 20 landen bezocht en 85 shows buiten Japan gedaan.

02. Een korte blik op je visuele materiaal (foto’s en videos en zo) en iedereen kan zien dat je een zeer creatieve en expressieve persoonlijkheid bent. Heb je je altijd zo “vrij” gevoeld om er zo uit te zien, of was het een langzaam proces?
SANA: Heel er bedankt.
Ik probeer vooruit te gaan met mijn visie.
Het is nog steeds een langzaam proces.

03. Heb je er altijd van gedroomd om een muzikant in de visual kei industrie te zijn, of is dit iets waar je langzaam in gerold bent als artiest? Want ik kan me jou persoonlijk niet in een ander genre voorstellen als we het alleen over het uiterlijk hebben. Visual kei lijkt de perfecte plek om je uit te kunnen drukken zonder grenzen, maar wat denk jij daarover? Voel je je beperkt in wat je wel en niet kan doen, zelfs in deze categorie van muziek en uiterlijk?
SANA: Ik heb de visual kei wereld altijd heel leuk gevonden.
Toen ik jonger was dacht ik dat visual kei simpelweg perfect was. Maar het is een erg afgesloten wereld. Soms is het perfect, maar soms voelt het alsof het niet genoeg is.

04. Kun je me iets vertellen over het creatieve proces achter je releases? Hoe besluit je bijvoorbeeld waar een nieuw nummer over zal gaan en wat je visuele optreden ervan uit zal zien (dus eigenlijk wat je zal gaan dragen)?
SANA: Nieuwe nummers komen altijd na een tour. Omdat ik allerlei emoties krijg van het publiek in elke stad. De outfit is totaal afhankelijk van de nummers, het komt eigenlijk vanzelf. Dus de tour is op het moment het belangrijkste voor mij.

05. Je hebt al een behoorlijke carriére op je naam staan. Gitarist van MASK, gitarist van Kαin, en je hebt andere artiesten zoals SATSUKI bijgestaan als support tijdens zijn tour in 2014 bijvoorbeeld. En dan natuurlijk je solo carriére. Werk je liever in een groep (zoals een band) of alleen? En waarom?
SANA: Als ik vrienden heb die artiesten zijn dan werk ik liever in een groep. Maar op het moment werk ik liever alleen. Want het werk van een solo artiest komt maar van een persoon. Ik moet alles weten en alles leren op het moment.

06. Iedereen moet ergens beginnen en heeft zijn eigen invloeden door de jaren heen. Waarom heb jij besloten een carriére in de muziek te beginnen, en toen je begon, had je toen ooit gedacht dat je zou komen waar je nu bent?
SANA: Toen ik met muziek begon voelde het als vrijheid. Er verliefd op worden was gemakkelijk. Ik had nooit gedacht dat ik meer dan 85 shows in het buitenland zou doen, en in maart 2018 zullen het er meer dan 100 zijn.

07. Door de jaren heen heb je Oost-Europa en het Midden Oosten meerdere keren bezocht. Wat trekt je aan naar deze plaatsen in plaats van de rest van de wereld? De cultuur, het eten, architectuur of iets totaal anders?
SANA: Het publiek is heel erg puur in deze landen. Ik zou willen dat West-Europese ensen ook zo waren. Maar goed, dan moet ik een Europese tour doen, dan kan ik het voelen, toch? Haha.

08. Je volgende tour zal beginnen in december 2017 en eindigen in januari 2018 in Rusland. Normaal gesproken bezoeken artiesten maar een of twee steden in Rusland an gaan dan verder door Europa, maar dat geldt deze keer niet voor jou. Heb je iets speciaals gepland voor deze tour, speciaal voor de Russische fans, aangezien je vooral clubs zal spelen deze tour?
SANA: Het is eigenlijk een tour van drie maanden, tot maart 2018. De venues hebben een capaciteit van 100 tot 300 mensen. We hebben geen grote zalen gekozen, maar ja, ik heb wel speciale nummers voor deze tour. En ik kan niet wachten, want ik zal ze deze tour spelen.

09. Zoals ik al zei, je hebt vele plekken bezocht tijdens je tours. Heb je van die “ik zal dit nooit vergeten”-ervaingen van deze reizen die je zou willen delen? (Kunnen zowel positief als negatief zijn natuurlijk.)
SANA: Hmm, eigenlijk waren alle herinneringen onvergetelijk. Maar van sommige herinneringen ben ik wat details vergeten. Maar ik wil het niet vergeten, dus houd ik tijdens de tour een dagboek bij.
Ik zal een stukje voor je lezen. Ik heb geschreven: “Ik werd wakker om 05:00, onderweg naar de volgende stad… Duurde 12 uur. Zelfde schema tot dinsdag…” (Ik heb het geschreven op vrijdag!)
Het lijkt erop dat ik een erg lastig schema heb lol.
Dus wat ik wil delen is dat een tour altijd lastig is, maar de herinneringen zijn geweldig.

10. Hoewel je vaak weg bent als muzikant neem ik aan dat je ook wel eens thuis wil zijn (alleen of met vrienden). Hoe ziet een normale dag thuis eruit voor SANA SAMA? (Ik bedoel dus dat er geen muzikale verplichtingen zijn in een studio.)
SANA: Ik zou wel eens een sport wedstrijd willen houden. Maar ik heb geen vrienden lol. Nou ja, als ik een dag vrij heb doe ik wat training. Daarna ben ik zo moe dat ik in slaap val terwijl ik naar muziek luister. Lol.

11. Je hebt in het verleden gewerkt met seiyuu (stemacteurs). Waarom heb je besloten om deze samenwerking aan te gaan, en ben je blij met de resultaten die je toen had? Zou je het weer willen doen, en zo ja met wie zou je dan samen willen werken? Of heb je een andere sort artiest waarmee je samen wil werken?
SANA: Ik dacht dat Anime en visual kei een deel van de Japanse cultuur zijn. Als deze gemixt zouden worden op het podium dan zou dit geweldig zijn. Daarom heb ik dit project gemaakt. Als ik de kans zou krijgen zou ik graag weer met hen samen willen werken.
Ik wil graag samenwerken met prettige gevoelens en een persoon die dezelfde visie heeft.

12. Als je terugkijkt op je carriére, is er dan iets wat je tegen een jongere SANA SAMA zou willen zeggen als advies? Zoals iets wat hij absoluut met beide handen aan moet pakken, of iets wat hij niet had moeten doen wat jij op de harde manier geleerd hebt? En waarom dit advies in het bijzonder?
SANA: Jazeker. Leer Engels.
Ga naar het buitenland voor het jaar 2007. Je weet waarom. Haha.
Maar eigenlijk ben ik vereerd met mijn huidige carriére. Niemand kopieërt het, niemand maakt dezelfde carriére als degene die ik nu heb.

13. Je bent al een aardige tijd actief in de muziek industrie, dus je hebt waarschijnlijk al wat doelen bereikt en dromen kunnen verwezenlijken. Heb je nu op dit moment nieuwe doelen en dromen? En wat zijn deze?
SANA: Ik wil op een dag een wereldtournee maken.
Ik zal naar ieder land gaan in hetzelfde jaar.
En ik wil een nieuw album uitbrengen.

14. Heb je plannen voor de toekomst als een solo artiest of wellicht als onderdeel van een band? En zo ja, kun je me hier iets over vertellen?
SANA: Ik heb altijd gezegd dat ik volgend jaar een album zal uitbrengen. Maar het is nog niet gebeurd. Dus ik wil het nog een keer zeggen. Ik zal volgend jaar een album uitbrengen. Of wellicht zal het tenminste als een single uitgebracht worden.

15. En tot slot, heb je nog een boodschap voor iedereen die dit interview leest?
SANA: Dankjewel voor het lezen.
Ik zal mijn eigen weg blijven gaan en goede muziek blijven maken.
Ik zou willen dat ik je in jouw stad kon bezoeken, en ik hoop dat dat ooit gaat lukken.
Heel hartelijk bedankt dat je mij de kans geeft om je te ontmoeten. Liefs.

Geef een reactie