Een praatje met: Kenta (van Crossfaith) @ Patronaat

Voor de show van Crossfaith in het Patronaat in Haarlem had ik de kans om even om de tafel te zitten met vocalist Kenta voor een interview. Hierin praten we over zijn indrukken van Nederland en Europa, eten, muziek, visual kei en cosplay en natuurlijk over de band’s laatste release “EX_MACHINA”.
Natuurlijk wil ik ook Kenta bedanken voor zijn tijd en zijn uitgebreide antwoorden op mijn vragen!


01. Natuurlijk zijn er een boel mensen die al weten wie je bent en waar jullie voor staan als muzikanten, maar als je jezelf zou moeten voorstellen als individu en als een groep aan degenen die jullie nog niet kennen, hoe zou je dat doen?

Kenta: Uhm… Japanse Future Metal, misschien? Ik denk dat dat de beste manier is om onze muziek uit te drukken in woorden.

02. Je weet het waarschijnlijk niet, maar vandaag is het precies 6 jaar geleden sinds je voor het eerst in Nederland was! Je speelde toen in de Baroeg in Rotterdam, en daarna ben je nog een paar keer terug gekomen voor shows in andere steden. Hoe zie je jezelf nu, ten opzichte van wanneer je hier voor het eerst kwam 6 jaar geleden? Heb je het gevoel dat je een paar positieve veranderingen bent ondergaan?
Kenta: Natuurlijk hebben we nu mer fans, maar we zijn altijd zo dankbaar dat ze ons de kans geven om in verschillende landen te spelen. Nederland is een van mijn favoriete landen omdat het overal zo mooi is. Ik liep door de stad en het was er zo mooi. In 2012 maakte het me niet zoveel uit hoe mijn stem was, maar nu moet ik ervoor zorgen dat ik de hele tour goed by stem ben. Dat is de grootste verandering voor mij.

03. Zoals we net al zeiden ben je meerdere keren in Nederland geweest, en meestal wanneer ik een artiest vraag wat ze van Nederland vinden kunnen ze me geen antwoord geven omdat ze niets van Nederland gezien hebben. Hoe zit dat met jullie? Hebben jullie iets van Nederland gezien al die keren dat jullie hier zijn geweest?
Kenta: Ik liep twee of drie uur door de stad eerder vandaag en er waren zoveel coole kledingwinkels en goede restaurants, en de gebouwen… Het voelt maar een klein beetje anders dan de andere Europese landen, maar jullie hebben hier zoveel riveren. Ik zou graag een keer met een kano door de rivier varen, want dat heb ik nog nooit gedaan. Maar ik zou het graag willen doen tijdens deze tour.

04. En wat denk je van het eten? Aangezien ik denk dat het een groot verschil in aanbod is vergeleken met wat je gewend bent in Japan?
Kenta: In het algemeen? We hadden een rare kleur van iets, ik weet niet wat het was maar het was erg roze en zag er zo vies uit. Ik heb het niet gegeten. Maar in 2012 met de eerste Europese tour was alles vreemd voor ons en ik durfde bijna niets te eten, maar nu durf ik bijna alles aan. En ik weet nu hoe ik eten moet bestellen. Ik wil nog steeds niets raars eten, dus ik weet nu hoe ik dat kan vermijden bij het bestellen.

05. Al deze jaren hebben we jullie altijd hier gezien in het gezeldschap van minstens een andere band. Heb je liever dit soort “groep” shows, of zou je liever een solo tour doen? En waarom?
Kenta: Is het normaal om te touren met maar een band? Voelt het natuurlijk aan? Zoveel bands brengen altijd een andere band met zich mee tijdens een tour. Ik heb nog nooit een band of artiest gezien die een hele tour alleen deed. Misschien Justin Bieber of zo, maar hij doet het voor zichzelf. Touring met een support-band is altijd goed, want dan hebben we meer tijd om te ontspannen, maar ook om samen rond te hangen. Plus, ik wil dat het publiek de andere bands ook ziet zodat zij misschien een nieuwe favoriete artiest kunnen vinden. Dus ja, ik tour liever met meerdere bands dan alleen.

06. Voor de show in Hamburg had je een bericht op je social media gepost over Tatsu die er “een beetje te hard” tegenaan ging de show ervoor. Zoveel enthousiasme zorgde ervoor dat hij een arm moest missen. Hoe gaat het nu met hem? En hoe voelt het voor hem om te spelen met een hand? Heeft het zijn spel/jullie show beïnvloedt en hebben jullie aanpassingen moeten doen om het hem gemakkelijker te maken?
Kenta: Ja, absoluut. Hij was er zeker door beïnvloed en wij als een groep ook. We hebben een gedeelte van de drums moeten programmeren omdat hij met een hand niet meerdere stukken van zijn kit in een keer kan raken, dus we hebben moeten programmeren wat hij niet kon doen. Maar hij genoot er zeker van, en wij ook. Als we bij de pakken neer waren gaan zitten was dat geen oplossing voor het probleem geweest. We hebben allemaal plezier gemaakt, en hij is nu weer beter. Hij speelt weer met twee handen.

07. Iedereen heeft zijn muzikale voorkeuren en invloeden, maar hoe zit dat met jullie? Welke artiesten vinden jullie zelf leuk?
Kenta: Gisteren luisterde ik naar Hocus Pocus, een Franse hiphop groep. Ik vind hun werk erg goed, en we waren gisteren in Frankrijk dus ik vind het leuk om naar lokale muziek te luisteren als ik er ben. Recentelijk luister ik ook naar Stay in the Color, wat akoestische dingen en wat hiphop om te ontspannen.

08. En natuurlijk, invloeden. Welke artiesten beschouw je als je huidige invloeden, en zijn deze veranderd vergeleken met wanneer je begon met de band?
Kenta: We hebben natuurlijk nieuwe elementen, en als je naar ons luistert hoor je dat ook. Vroeger vonden we metalcore en dans-muziek zoals The Prodigy en Chemical Brothers en zo leuk. We veranderen continu, en elke plaat is anders. Maar we denken er altijd aan dat we Crossfaith moeten blijven ookal spelen we een andere stijl van muziek. Het is een regel om in de Crossfaith-wereld te blijven, maar verder zijn er geen regels bij het maken van muziek.

09. EX_MACHINA is een behoorlijk verschil vergeleken met het vorige album Xeno. Wat heeft jullie doen besluiten om deze nieuwe richting p te gaan? Is het nieuwe album wellicht een soort van tribute aan Linkin Park?
Kenta: Het is zeker een ander album, maar er zijn nog steeds vergelijkbare vibes. Dit album is meer futuristisch en we hebben ons gefocused op futuristische vibes in elk nummer. Het is moeilijk, want elk nummer wat we gemaakt hebben is anders en heeft een andere richting, dus is het erg moeilijk uit te leggen. We hebben grotere nummers gemaakt zoals Lost In You en Eden In The Rain. En het was ook een tribute aan Chester, dus daarom hebben we niet veel veranderd.

10. Iedereen heeft een ander werkproces, kun je beschrijven hoe een nieuwe release voor Crossfaith gemaakt wordt?
Kenta: We hebben drie EPs uitgebracht tussen Xeno en EX_MACHINA en we hebben geprobeerd om hier korte platen van te maken. We waren destijds al aan het praten over het concept van dit album. We gingen terug de studio in om muziek te maken en wanneer we terugkeerden naar Tokyo zijn we begonnen met het tracking en mixen en dat soort dingen. We genieten er altijd van om muziek te maken. Als ik er niet meer van geniet, stop ik. (Lacht)

11. Fans kiezen vaak onbewust een favoriet nummer van een artiest die ze leuk vinden, maar hoe zit dat met jullie? Welk nummer, of nummers, vind JIJ het leukste? En vind je deze leuker als een studio recording of speel je het liever live?
Kenta: The Perfect Nightmare. Het is een totaal andere richting dan de andere tracks, en wanneer we het live spelen is het zo anders. Het voelt als een groot verschil binnenin mij en dat is geweldig.

12. Ervan uitgaande dat er geen limiet is aan je opties, is er een artiest waar je nog graag mee samen wil werken voor een release?
Kenta: Ik wil werken met, en dit is mijn persoonlijke mening, niet die van de band. Skrillex, Diplo en Rob van The Pendulum. Dat zou vet zijn.

13. Ik heb gehoord dat een deel van jullie concept in het leven geroepen is door een aversie tegen visual kei, waardoor mensen jullie makkelijker als een “Westerse” band zien met jullie sound en visuele presentatie. Voelt het voor jou alsof er een groot verschil is tussen een typische visual kei band en jullie op het gebied van “mode”?
Kenta: Ik denk het wel. Ik heb mezelf nooit vergeleken met een visual kei band. Het is jouw taak om het te beoordelen, het is gewoonweg mijn ding niet.

14. Hiroki in het bijzonder lijkt het dichtste bij de “visual kei elementen” te zitten met zijn kleding, haar en make up, terwijl de rest van de band er wat Westerser uit ziet. Is er een speciale reden hiervoor, of vindt hij de mode toch stiekem leuk?
Kenta: Nee, ik denk dat hij zich gewoon zo voelt. (Lacht)

15. Cosplay groeit de laatste tijd meer en meer in populariteit, meer en meer mensen doen eraan mee en creeëren fantastische werken om hun favoriete karakters of personen te zijn. Wat denk jij over cosplay? Vind je het leuk, en zou je het zelf eens willen proberen?
Kenta: Het is leuk om een sexy meid een sexy costuum te zien dragen (lacht). Maar ik kan de mensen die cosplay leuk vinden best begrijpen. Iedereen wil iemand anders zijn, dus dat begrijp ik wel. Ik wil het best eens een keer proberen, waarschijnlijk zoiets als Mario of zo.

16. Je bent op het moment op tournee, maar soms komen de beste ideeën op de gekste momenten. Ben je al aan iets nieuws bezig, of geniet je gewoonweg van de tour?
Kenta: Op het moment geniet ik van de tour, maar Kazuki is al begonnen met nieuwe muziek te schrijven. We hebben echter nog geen plannen voor een volgende release.

17. En daarmee zijn we aangekomen aan het eind van het interview. Is er een boodschap die je nog wil delen met de lezers?
Kenta: Dankjewel dat je het interview hebt gelezen, en vergeet niet ons nieuwe album (EX_MACHINA) te checken. We hebben al drie music videos op YouTube gezet, en onze nieuwe video komt binnenkort uit. En natuurlijk, kom naar onze show!

Geef een reactie