Theory of Evolution van Jupiter

Na het vertrek van vocalist ZIN keerde Jupiter in augustus dit jaar terug met een nieuwe single genaamd “Theory of Evolution”, waarin nieuwe vocalist KUZE (ex-Concerto Moon) zijn kunsten laat zien door middel van drie nieuwe nummers en uiteraard de instrumentale versies van deze nummers. Het tweede nummer, “Bring me out”, is geheel geschreven en gecomponeerd door KUZE terwijl “Theory of Evolution” geheel geschreven en gecomponeerd is door HIZAKI en “Angel’s wings” een mix van deze twee is. 

Tracklist:
01. Theory of Evolution
02. Bring me out
03. Angel’s wings
04. Theory of Evolution -instrumental ver.-
05. Bring me out -instrumental ver.-
06. Angel’s wings -instrumental ver.-


Theory of Evolution
(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door HIZAKI.)
De titelsong van deze single is zeker een krachtige, zoals waarschijnlijk al verwacht kon worden met de discografie van Jupiter tot zo ver. Het is niet erg moeilijk om te concluderen dat dit nummer door HIZAKI geschreven is vanwege de krachtige symphonische gitaar kunsten, maar ook door de manier waarop KUZE zijn stem gebruikt. Terwijl hij probeert om het bekende geluid van Jupiter te behouden weet HIZAKI steeds weer de vocalist van Jupiter positief in de schijnwerpers te zetten net zoals voorheen met ZIN, waardoor een krachtig, melodisch nummer met opera-achtige zangstijl voor KUZE ontstaat.

Bring me out
(Gecomponeerd door KUZE, lyrics door KUZE.)
Hoewel het eerste nummers op een symphonische manier van start gaat is dat zeker niet hetzelfde voor het tweede. Het nummer begint direct met zwaardere drums en een lagere zangstijl dan Theory of Evolution, waardoor gelijk het geluid van de single veranderd wordt. De vocals zijn meer op de achtergrond dan voorheen, maar net zo krachtig met hun bombastische en bijna sinistere klassieke metal vibe terwijl het toch in de bekende cirkel van symphonische/klassieke metal blijft. Een ander uniek puntje is dat de focus hier meer op het ritmische gedeelte van de band ligt in plaats van de gitaren, wat een zeer interessante (en zeker een positieve) verandering is om een keer te horen!

Angel’s wings
(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door KUZE.)
Het nummer begint meteen met een vergelijkbare heavy sound van de drums en bass, gevolgd door een lage, bijna grommende vocal van KUZE. In z’n geheel laat dit nummer duidelijk het bereik van de nieuwe vocalist zien, met de hoogste en de laagste noten gecombineerd met een meer grunt-type stijl met de klassieke metal stijl waar Jupiter vooral om bekend staat. Een perfecte uitvoering van de samenwerking tussen HIZAKI en KUZE.

Instrumental: Theory of Evolution, Bring me out & Angel’s wings
Zoals men kan verwachten met instrumentale nummers is er een duidelijk verschil zonder een vocalist die zich in de mix mengt, waardoor er een heel duidelijk en eerlijk beeld van de instrumenten die normaal overstemd worden ontstaat. Elk nummer is net zo bombastisch als wanneer KUZE’s stem er ook in te horen is, maar door een instrumentale versie hoor je toch dingen die je normaal niet zo gemakkelijk gehoord zou hebben waardoor je een beter beeld van de nummers krijgt. Ik vind het persoonlijk geweldig als er een instrumentaal nummer bijgevoegd is, maar die beslissing is natuurlijk geheel aan jou.


Conclusie:

Toen ik het nieuws hoorde dat ZIN zou vertrekken uit Jupiter was ik eigenlijk best geschokt, aangezien Jupiter vanaf het begin een unieke sound had en ZIN’s vocals door de jaren heen een duidelijke stijgende lijn hebben gehad. Dus om te horen dat hij zou vertrekken en waarschijnlijk vervangen zou worden was een beetje een schok, maar met deze single heeft KUZE mij laten zien dat hij de perfecte keuze is voor een vervanger, hoewel de meer gothische stijl van ZIN nog wel eens een flinke kluif kan zijn om in te komen. Ik verwacht grote dingen van KUZE, en ik kan niet wachten op een release die laat zien wat hij doet met verschillende oudere nummers van Jupiter. En natuurlijk een groei vergelijkbaar met die van ZIN, aangezien hij erg ver gekomen is sinds de eerste release in 2013 tot het TEARS OF THE SUN mini-album in mei 2017.
Gebasseerd op deze single kan ik geen betere vervanger bedenken dan KUZE, en nogmaals, ik verwacht veel goede dingen van deze nieuwe lineup.

Final score: 90/100

 

Release informatie:
Artiest:
Jupiter
Release:
Theory of Evolution (single)
Release datum: 8 augustus 2018
CD nummer: ZRJP-9803

Geef een reactie