Een praatje met: RYU (van OROCHI)

“Ik kan niet elk jaar naar Europa gaan, maar een online optreden maakt het wel mogelijk voor hen om mij te zien! Dus ik hoop dat veel maatjes me online komen bezoeken en dat we samen plezier maken!”

 

Een tijdje terug heb ik RYU gevraagd of hij een interview wilde doen over zijn recente activiteiten, hoe hij te werk gaat als een solo artiest en natuurlijk de brug tussen Japan en de rest van de wereld waar hij in 2016 al over sprak. Dit interview is daar het resultaat van. RYU, super bedankt dat je op deze manier een aantal vragen wilde beantwoorden!
* Let er wel op dat alle links in dit interview naar Engelstalige websites verwijzen!

 

01. Super bedankt dat je een impromptu interview op deze manier wilde doen! Ik vraag artiesten vaak om zich voor te stellen aan de lezers in hun eigen woorden, dus voor jou diezelfde vraag: kun je je in je eigen woorden voorstellen aan de lezers?
RYU: RYU, ZANGER (solo artiest). MIX van rock en traditionele Japanse muziek. Ik speel de elektrische gitaar, basgitaar, keyboards en traditionele Japanse instrumenten (voornamelijk de koto, shinobue en nohkan) voor de opname.

02. Aangezien het inmiddels een paar jaar geleden is dat we je voor het laatst in Europa gezien hebben voor een live show (de laatste keer was in 2016), kun je ons vertellen waar je momenteel mee bezig bent?
RYU: Ik ben momenteel een nieuwe CD aan het maken en aan het componeren. Aangezien ik een solo artiest ben speel ik ieder instrument zelf, en daarom duurt het een eeuwigheid! Ik ben altijd klaar om op een Europese tour te gaan hoor, je hoeft me alleen maar uit te nodigen!

03. Terwijl je in Japan bent doe je natuurlijk live shows, maar zo nu en dan doe je ook live chats en muziek optredens vanuit je eigen huis via het internet. Ik weet zeker dat fans het leuk vinden om je zo “casual” te zien, maar hoe vind je het zelf?
RYU: Het is voor mij ook erg leuk. Veel fans buiten Japan kunnen mijn shows meestal niet zo vaak zien of bezoeken. Ik krijg nog steeds erg veel berichten van Europese fans die hopen dat ik mijn show ook naar hun landen kan brengen. Ik kan niet elk jaar naar Europa gaan, maar een online optreden maakt het wel mogelijk voor hen om mij te zien! Dus ik hoop dat veel maatjes me online komen bezoeken en dat we samen plezier maken!

04. Tijdens ons vorige interview (op OshareCon 2016 in Nederland) vertelde je me over hoe je het gat tussen Japan en daarbuiten wil opvullen door middel van je muziek. Heb je het gevoel dat door je livestreams en muziek je jouw project meer openstelt ten opzichte van internationale fans?
RYU: Yeah! Ik denk dat dit zeker gaande is! We zijn een! De wereld is een!

05. Over die livestreams gesproken, je hebt recentelijk een nieuw nummer aangekondigd en hier een stukje van onthuld via zo’n livestream. Kun je me er al iets meer over vetellen? Zoals wat voor titel je het gegeven hebt, en wat je door dit nummer wil vertellen?
RYU: Het mini-album heeft de naam “Sakurasaku hana no michi” gekregen. Er zijn prachtige sakura bloesems in de straten van Kyoto.
01. “Kodo” is de beweging van het hart. Dit nummer drukt woede en bezorgdheid uit.
02. “Rinne”, “herboren reïncarnatie” in het Nederlands, vertelt het verhaal van een koppel dat elkaar ontmoet in een bar en vervolgens verliefd wordt. Daarna merken ze dat ze in een vorig leven ook samen waren. Dit nummer is een soort van een oude Japanse jazz stijl. Dus niet totaal jazz, maar mensen die ongeveer 80 jaar geleden leefden hebben op de een of andere manier deze stijl gemaakt. Dit nummer heeft blaasinstrumenten en Japanse instrumenten zoals de koto en shinobue.
03. “Sakurasaku hana no michi” gaat over een arm meisje en een man die verliefd op elkaar worden en vervolgens ’s nachts de stad uit vluchten. Dit gebeurde heel veel in het traditionele Japan.

06. Ben je momenteel aan een nieuwe single bezig, of misschien zelfs een album, of was dit een enkel nummer?
RYU: Jazeker, het is “chimni-mouryo”, wat “geest en beest” betekent in het Nederlands. De naam van het nummer zal “Geest en Beest” worden. Het is erg heavy en duister, maar ook melodieus.

07. Fans hebben hun eigen persoonlijke keuze voor een favoriet (of favoriete) nummers, maar hoe zit dat met jou? Welk nummer -dat je zelf gecomponeerd hebt- is jouw persoonlijke favoriet om live te spelen?
RYU: Rasen!!!! Het is over een oud Japans verhaal genaamd “Kumo no Ito” (De draad van de spin), waarin een man probeert om uit de hel te ontsnappen maar daar niet in slaagt. Er is een Wikipedia pagina over het originele verhaal, en ik weet zeker dat als je dat leest je de muziek op een dieper niveau kan voelen. Ik heb van dit nummer ook een muziek video gemaakt, dus bekijk deze alsjeblieft op YouTube!
(* Note: de video is terug te vinden aan het einde van dit interview!)

08. Heb je plannen voor de nabije toekomst over wat je met je muziek wil doen (zoals meer live shows, misschien een tour of iets anders)? Kunnen we je in de toekomst weer in Europa verwachten?
RYU: Artiesten hebben een promotor nodig om op tour te gaan. Ik heb nog nooit zelf een tour georganiseerd, aangezien het zoveel steun nodig heeft. Maar om eerlijk te zijn kan ik ten alle tijden gaan! Je hoeft me alleen maar uit te nodigen!

09. In Japan zijn er veel artiesten die speciale live shows doen voor Halloween, Kerstmis en Nieuwjaar. Heb je ook iets inde planning, en zo niet, zou je dit graag op een dag willen doen?
RYU: Dit jaar doe ik niets van dit alles! Op het moment ben ik vooral bezig met het opnemen van het nieuwe mini-album, maar ik hoop dat ik ze volgend jaar kan doen! Ik zal een geweldige movement maken!

10. En tot slot, is er nog een boodschap die je met de lezers van dit interview wil delen?
RYU: Bedankt voor het lezen van dit interview! Als je nog verdere vragen voor mij hebt, stuur me dan een berichtje op mijn Twitter account (@OROCHI_RYU)! Ik zal er zeker op reageren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *