[Interview] met Jupiter

Vanwege de recente release van hun nieuwe album en de Europese tour de inmiddels om de hoek staat kon ik Jupiter een paar vragen stellen over het album, hun verwachtingen voor de Europese tour en natuurlijk nieuwe zanger KUZE.
(De vragen voor dit interview zijn geschreven vóór het album daadwerkelijk uit kwam!)

Jupiter zal tussen 9 en 19 mei door Europa touren, met een stop in Rotterdam voor de Nederlandse datum op 10 mei. Meer informatie over de show en tickets is terug te vinden op de website van de Baroeg, hier.

Ik heb ook een review over het nieuwe album, Zeus ~Legends Never Die~, gemaakt. Deze kun je hier lezen.

 

01. Jupiter is aardig bekend in Japan, maar in Europa is dat nog niet echt het geval. Kunnen jullie alsjeblieft -in jullie eigen woorden- aan degenen die nog niet bekend zijn met Jupiter, wat jullie precies zijn?
Jupiter: Wij zijn “de mooiste en zwaarste” band in Japan.

02. Veel mensen zullen HIZAKI en TERU herkennen van Versailles, maar Jupiter heeft een heel andere muzikale benadering dan deze band. Waar ik het meest benieuwd naar ben is het verhaal achter de naam Jupiter. Waarom hebben jullie ervoor gekozen om jullie band Jupiter te noemen?
Jupiter: We vinden het universum en mythes beiden erg geweldig, daarom hebben we besloten om onze band “Jupiter” te noemen.

03. You’ll soon be going on a European tour, which is the second time for HIZAKI and TERU as Jupiter, but what about KUZE and DAISUKE? Have you ever been to Europe before?
Jupiter: Voor KUZE en DAISUKE is het de eerste keer dat ze naar het buitenland zullen gaan, dus ze kijken er heel erg naar uit om Europa te bezoeken.

04. Europa is heel erg groot, maar elk land is verschillend. Zoals jullie wellicht al weten. Is er iets wat jullie graag zouden willen zien of doen tijdens jullie tijd hier?
Jupiter: Vaak bezoeken we kerken terwijl we op tournee zijn.

05. Zoals sommige mensen wellicht al weten besloot bassist RUCY kort na de aankondiging van de Europese tour de band te verlaten, en ik weet zeker dat dat voor jullie wat problemen opgeleverd heeft. Ik ben er zeker van dat jullie toen al achter de schermen aan een nieuw album bezig waren, maar hoe hebben jullie het probleem van “geen bassist” opgelost? Hebben jullie weer een beroep op Shoyo gedaan, aangezien hij ook geholpen heeft met “The spirit within me” single? Zal hij jullie ook bijstaan bij deze Europese tour?
Jupiter: Tijdens de opnames van het album heeft HIZAKI bass gespeeld, in plaats van een nieuwe bassist waarvan we dachten dat hij zich bij ons zou voegen. Voor de Europese tour, ja. Shoyo zal ons daar vergezellen als onze support bassist.

06. Jullie komen hier om jullie nieuwe album ZEUS ~Legends Never Die~ te promoten, welke het eerste album is met KUZE als de nieuwe zanger. Hadden jullie het gevoel dat jullie een andere weg in moesten slaan bij het componeren van dit album, aagezien KUZE en ZIN twee heel verschillende zangers zijn met twee heel verschillende stijlen?
Jupiter: Het grootste verschil tussen hun twee is het verschil tussen het bereik van hun stem. Nu zijn we in staat om onze nummers te maken zonder ons in te moeten houden op het gebied van het bereik van de melodie.

07. Over het nieuwe album gesproken. Voor de fans die (wellicht nog niet zo goed) Japans spreken kan het een beetje lastig zijn om het idee achter jullie werk te begrijpen. Kunnen jullie mij -in jullie eigen woorden- vertellen waar ZEUS ~Legends Never Die~ in grote lijnen over gaat?
Jupiter: “ZEUS” heeft in de Griekse mythogie exact dezefde betekenis als de Romijnse Jupiter, wat onze bandnaam is. Dit betekent dat het nieuwe album uitstraat “wat we zijn”. En de vastberadenheid om alle moeilijkheden en negativiteiten te verslaan.

08. Ik weet zeker dat tijdens het process van het opnemen van het nieuwe album jullie allemaal sommige nummers leuker vonden dan anderen, en dat jullie wellicht al een favoriet hebben gekozen? Welk nummer van het nieuwe album is jullie persoonlijke favoriet? Kijken jullie ernaar uit om deze te spelen tijdens de Europese tour?
KUZE: No cry no more.
HIZAKI: Zeus.
TERU: Tempest.
DAISUKE: SHOW MUST GO ON.

09. Ik was verbaasd dat ik op “Theory of Evolution” al een nummer vond met zowel lyrics als muziek van KUZE, maar aangezien er maar een paar nummers echt voor jou geschreven waren (voor de release van Zeus ~Legends Never Die~) hebben we je ook oudere nummers horen zingen, zoals ARCADIA, TEARS OF THE SUN, The spirit within me en Guilty as Sin. Aangezien een andere zanger het geluid van een band compleet kan veranderen, was het lastig voor jou om je eigen stijl te vinden met deze “oudere” nummers? Vind je het leuk om ze te zingen, of zou je liever alleen de nummers waar je zelf aan meegeholpen hebt zingen?
KUZE: Toen ik de kans kreeg om de guitar riff van “Bring me out” voor te leggen aan de andere bandleden vonden ze het leuk. Daarom hebben we besloten om dit nummer al bij “Theory of Evolution” te doen.
Toen ze me vroegen om lyrics te schrijven heb ik gevraagd voor beelden van de nummers. Daarna heb ik deze beelden ‘opgeblazen’ en ben ik begonnen metschrijven.
Nauurlijk spelen we de nummers die je net genoemd hebt, maar ik zing ze in mijn eigen stijl. Dat stoort me helemaal niet. Of het nou oude of nieuwe nummers zijn, ik geniet ervan om ze beiden te zingen. Om heel eerlijk te zijn is het zelfs moeilijker voor mij om de nieuwe nummers te zingen dan het is om de oude nummers te zingen. (lacht)

10. You have been active in the music industry since 1997 with various different projects, but you’ve also literally moved mountains for (what we here call) the lolita fashion scene (together with Mana from Mois Dix Mois your name is the first that comes up during a conversation). You recently got to celebrate your birthday with a special fanclub event and you’re still going strong as ever with your signature onnagata fashion style. When you first started as a musician on stage you obviously decided on going with this style, but what was the reason behind it? Why did you decide to continue the onnagata fashion style for yourself instead of a more “masculine” style like for example KUZE, TERU and DAISUKE have?
HIZAKI: Ik wil een entiteit zijn die de grens tussen naties en geslacht overbrugt.

11. Velen zullen niet weten dat je naast muziek ook erg veel interesse hebt in kunst (zoals we heel duidelijk konden zien met おねがいかなえてヴェルサイユ (Onegai kanaete Versailles)). Je hebt artwork ontworpen voor o.a.Versailles, HIZAKI grace project, 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) en Jupiter in Japan, en Impellitteri in de VS, maar je hebt ook een lezing gegeven over de ontwikkelijk van popcultuur in Japan aan de Kyoto universiteit voor Kunst en Design in 2010. Kortom: je bent heel creatief ingesteld! Wat maakt kunst zo belangrijk in je leven? Heb je ooit een carriére in kunst overwogen als het leven als muzikant om de een of andere reden niets zou worden? Or zou je dan een totaal andere baan hebben?
TERU: Het maken van kunst is voor mij als een tweede natuur. Het kan zelfs het belangrijkste zijn in mijn leven. Ik heb er ooit over nagedacht om een baan te zoeken als grafisch ontwerper, maar voor nu is mijn prioriteit nog altijd muziek.

12. Voordat je officieel bij Jupiter kwam speelde je al live shows als een support member. En daarvoor was je een onderdeelvan de band ROACH, welke een totaal andere visuele benadering heeft dan Jupiter. Hoe voelt het voor jou om de grote visuele stap te maken van ROACH naar Jupiter? Was het moeilijk om die verandering te accepteren (door make up te dragen en een meer visuele stijl ten opzichte van de “casual rock” stijl die je eerder gewend was), of zou je liever met de jongens gespeeld hebben in een minder visuele stijl?
DAISUKE: Ik heb een prachtige stijl altijd leuk gevonden, dus ik ben zeer gelukkig dat ik een lid van Jupiter kon worden. En nee, ik had er geen moeite mee om mijn stijl te veranderen.

13. Momenteel (ten tijde dat dit interview geschreven werd) staat het nieuwe album al in de startblokken, evenals de Japanse en Europese tours. Maar wat komt er na deze tours? Natuurlijk nemen jullie even wat tijd om bij te komen na zo hard gewerkt te hebben, maar denken jullie dat jullie daarna aan nieuwe muziek gaan werken, of komt er eerst een andere tour of een evenement met een andere artiest aan jullie zijde?
Jupiter: We hebben al plannen om ons volgende album uit te brengen!

14. En natuurlijk is er nog het delicate puntje wat we tot nu toe vermeden hebben… Na RUCY’s onverwachte beslissing om Jupiter te verlaten hebben jullie geen bassist meer. Zouden jullie dit gat in te toekomst willen opvullen met een nieuwe bassist, of zouden jullie voorloptig liever een 4-members band blijven met een support bassist?
Jupiter: We zijn eigenlijk op zoek naar een nieuwe bassist, over de gehele wereld.

15. En als een laatste vraag, is er nog iets wat jullie willen delen met iedereen die dit interview leest?
Jupiter: We hopen dat jullie ons nieuwe album leuk vinden. En natuurlijk hopen we ook dat jullie naar onze shows zullen komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *