Een praatje met: Remy & Tone (van High Tech Low Life) @ De Dordtse Matsuri

Voor hun show op De Dordtse Matsuri op 31 augustus 2019 kon ik nog even om de tafel zitten met vocalist Remy en gitarist Tone voor een kort interview. Voor dit interview (en alle anderen die ik doe natuurlijk) doe ik altijd van te voren wat onderzoek om met wat vragen te komen, maar in dit geval… Het enige wat ik hierover kan zeggen is dat de informatie en het materiaal dat je online over dit project kan vinden ze echt geen recht doet. Als je de werken van High Tech Low Life echt wil ervaren, dan is de allerbeste manier: LIVE. 

 

01. Natuurlijk kan ik jullie voorstellen, maar ik vind het persoonlijk veel leuker als jullie dat zelf doen. Neem even aan dat jullie High Tech Low Life aan iemand die nog nooit van jullie gehoord heeft uit moeten leggen. Hoe zouden jullie je dan voorstellen?
Remy: We zijn een cyberpunk band. Een groep tijdreizigers die elkaar ontmoet hebben in het jaar 2069 en we zijn teruggekomen naar het heden om een boodschap over onze toekomst over te brengen. Jullie toekomst.

02. High Tech Low Life is begonnen in juli 2017, terwijl Tone en Remy nog in een andere band zaten. Wat was de reden voor jullie om te starten met dit project? Was het de bedoeling om beide projecten naast elkaar te doen, of juist niet?
Tone: We wisten dat de andere band op z’n einde liep, en daarom waren we al met elkaar in gesprek over iets nieuws. Wat aanvankelijk bedoeld was als alleen Remy en mijzelf. Misschien met een DJ voor live shows, maar toen we deze nummers begonnen te schrijven begonnen we te dromen van een volledige band. Uiteindelijk liepen we de andere leden tegen het lijf terwijl we bezig waren met het voorbereiden van de nummers, en het werd uiteindelijk het best case scenario: een volledige band.

03. De vorige band liep op z’n einde, en toen kregen jullie echt de kans om dit project op de eerste plaats te zetten. Maar hadden jullie toen al een idee wat High Tech Low Life op muzikaal gebied moest worden, of hebben de gebeurtenissen van toen jullie ideeën beïnvloedt?
Remy: We hebben een hoop tijd gestoken in het bespreken wat voor muzie we eigenlijk wilden doen. We hebben elkaar ontzettend veel verschillende nummers en geluiden laten zien, en we hebben veel moeite gestoken om wat we in gedachten hadden te veranderen in een fysieke vorm. Eigenlijk zijn we niet afgedreven van wat we aanvankelijk in gedachten hadden.

04. Op het moment heb je een opstelling waarin 5 van de 6 leden vocals toevoegen aan het geluid van de band. Maar hoe werkt dit precies bij het schrijven van nummers? Aangezien iedereen een andere toonhoogte en vaardigheid heeft. Is er een vocalist die je gebruikt als beginpunt om de rest van de compositie omheen te bouwen, of start je eerst met het instrumentale gedeelte?
Tone: We schrijven gewoon alles.
Remy: We schrijven eerst de nummers, dus de instrumentale tracks. Daarna voegen we de vocals toe. Pas op dat moment gaan we denken van wie wat zal gaan zingen en bouwen het vanuit die manier op.

05. Jullie hebben Okinawa in Japan als thuisbasis, maar momenteel zijn jullie in Europa voor wat shows, waarvan een aantal met FAKE ISLAND. In Japan is het publiek bekend met jullie werken, maar wat vinden jullie van het publiek in Europa? Hebben ze jullie en jullie muziek ontvangen zoals jullie gehoopt hadden?
Remy: Ja, absoluut.
Tone: Ze vonden vanaf het begin de shows leuk.
Remy: We hadden geen idee hoe ze zouden reageren, maar we kwamen gewoon hier en begonnen met spelen, en ze gingen er gelijk in mee.
Tone: Eigenlijk… Gisteren was waarschijnlijk ons moeilijkste publiek tot nu toe. We begonnen te spelen, en ze waren waarschijnlijk wat ouder dan ons gemiddelde publiek, maar hoe langer we speelden hoe meer ze erin mee gingen.
Remy: En ze waren ook na de show erg enthousiast! Soms hebben we een publiek dat meteen met ons mee gaat, maar zijn niet aan het springen of met de muziek mee aan het bewegen. Ze kijken naar ons en nemen alles in zich op. Zelfs thuis in Okinawa, toen ze ons voor het eerst zagen stonden ze daar als “het is goed zo”, weet je wel? Geen feedback, geen input. Maar toen ze ons een tweede of zelfs derde keer zagen begonnen ze er echt in op te gaan, meespringen en alles.
Stephany: Ik heb gehoord dat voornamelijk met een Japans publiek, ze echt verbaasd staan te kijken als ze iets nieuws voorgeschoteld krijgen. Klinkt dit jullie ook bekend?
Tone: Oh ja, absoluut…
Remy: Zeker, we hebben dit meerdere keren thuis gezien.

06. Vandaag spelen jullie op nog een conventie in Nederland. Vorige week stonden jullie op Abunai, en vandaag op De Dordtse Matsuri. Maar nu vraag ik me af, hadden jullie liever jullie eigen solo-show gehad (of met een andere band) of toch op een conventie? En waarom deze optie?
Tone: Ik vind de conventie leuk…
Remy: Ik vind de conventie ook leuk. Het zou leuk zijn als we onze eigen fans zouden hebben tijdens onze eigen shows natuurlijk, maar ik denk niet dat we al op dat niveau zijn. Dus dit is super leuk.
Tone: Het is leuk om andre mensen en artiesten te leren kennen. De festival shows zijn leuk, omdat je er ook andere artiesten leert kennen.
Remy: Je kan zoveel connecties maken via festivals als deze. Tijdens een solo-show is het gewoon… Dat.
Stephany: Dit was eigenlijk precies het antwoord wat ik verwachtte te krijgen op deze vraag.. (Lacht.)
Tone & Remy: (Beiden lachen.)

07. Aangezien jullie project behoorlijk internationaal is met Japanstaligen en Engelstaligen, ondervinden jullie daar wel eens problemen mee achter de schermen? Is er wel eens een misverstand op communicatief niveau, of is het juist ontzettend positief dat jullie een groter publiek kunnen bereiken door meertalig te zijn?
Tone: Ik ben er vrij zeker van dat ze constant samenzweren tegen mij in he tJapans…
Remy: Er zijn altijd communicatieve misverstanden tussen de talen, maar het is nou eenmaal zo. We lossen het gewoon op.

08. De meest unieke toevoeging in jullie lineup is waarschijnlijk Deathco, wie ondanks haar looks een nogal … onverwacht geluid produceert. Hebben jullie ooit de optie overwogen om een vrouwelijke vocalist in de groep te nemen, of is dit pas als idee naar boven gekomen toen Misako in beeld kwam? Waren jullie specifiek op zoek naar een vrouwelijk lid, of was Misako gewoon een gelukkig toeval?
Remy: Nee, vanaf het begin waren we al in gesprek over een vrouwelijke vocalist die mee zou doen met het project. We waren aan het praten over wat voor lineup we wilden hebben.
Tone: Ja, precies. Omdat we al mensen kenden die we graag erbij wilden betrekken.
Remy: Er waren een paar anderen, maar we waren ook actief op zoek. Misako kwam er als eerste bij, en toen kwamen Maiki en Deathco tegelijkertijd erbij.
Tone: Ik moet zeggen dat we de vrouwelijke death vocals niet verwacht hadden, zeker vanuit het punt van het componeren, maar het werkt ontzettend goed.

09. Hoewel jullie technisch gesproken uit de toekomst komen… Laten we daar toch even naar kijken. Wat zijn jullie plannen voor High Tech Low Life waar fans naar uit kunnen kijken?
Tone: We zullen blijven terugkomen naar deze tijd. Keer op keer…
Stephany: Doe dat niet op dezelfde dag, dat wordt een beetje … ingewikkeld… (Lacht.)
Remy: (Lacht.) Andere tijd, andere plaats, keer op keer!
Tone: Het zal nu zijn. Het zal altijd nu zijn. (Lacht.)

10. En als allerlaatste vraag… Is er nog iets wat jullie willen delen met iedereen die dit interview leest?
Tone: Verzorg het gedeelte van de tuin waar je bij kan… Dat is eigenlijk onze boodschap.
Remy: Juist. Iedereen kan de toekomst veranderen door zelf mee te zingen.
Stephany: Met de amazone die momenteel in brand staat zijn jullie qua thema wel erg hot en happening…
Remy: Ja, absoluut! Er is zeker een hoop gaande op het moment.
Tone: Als je met deze basis start, zal je niks kunnen veranderen.
Remy: Iedereen kan alles aan zichzelf veranderen.
Tone: En het inspireert degenen om je heen.
Remy: Ja, iedereen zal in beweging komen en veranderen, en dat is hoe alles zal gebeuren.
Tone: Dit hebben we gezien met Iwao en Deathco. Zij zagen onze eerste optredens en waren gelijk gemotiveerd om zich bij ons te voegen. Inspireer anderen door gewoon jezelf te zijn.
Remy: Inspireer verandering.

 

Als wat leuke informatie na hun boodschap voor de lezers… Okinawa is een eiland net buiten de grenzen van Tokio, en het is behoorlijk internationaal omdat voornamelijk daar militairen en dergelijke gestationeerd worden. Maar het is ook een eiland dat erg onder invloed staat van het weer. De band heeft hun allereerste optreden af moeten blazen omdat er een tsunami, volgens hun eigen zeggen de meest extreme die ze ooit meegemaakt hebben, over het eiland raasde. Zanger Remy runt ook zijn eigen bar/club genaamd Remy’s op het eiland en is geen vreemdeling als het over stroomstoringen gaat. Dus hun boodschap uit de toekomst heeft duidelijk erg veel invloed uit het dagelijkse leven!

Geef een reactie