Een praatje met: G.L.A.M.S @ Special Edition

Voor hun set op het podium van Special Edition in Dordrecht vond G.L.A.M.S nog een momentje om met mij om de (niet bestaande) tafel te gaan zitten voor een interview. En ik moet zeggen dat het best moeilijk voor mij was om dit interview te maken deze keer. Tenminste, wat de vragen betreft. Want ik weet dat deze heren een beetje te goed zijn in het beantwoorden van vragen! Ze geven zoveel informatie dat je meestal niet weet wat je verder nog zou kunnen vragen. Maar aangezien ze mij speciaal gevraagd hadden voor dit interview heb ik toch geprobeerd om met wat leuke vragen op te proppen te komen!

 

Jullie zijn momenteel op tournee om het nieuwe album “TWILIGHT AFTER THE RAIN” te promoten. Een album dat z’n pre-release tijdens deze tour heeft, dus de meeste mensen die naar jullie shows komen hebben alleen “In Endless Rainfall” en “Another Lonely Day” gehoord. Hoe reageerde het publiek op jullie nieuwe nummers toen jullie deze live speelden?
Mikaru: De fans waren geweldig, vooral tijdens “In Endless Rainfall”. Dit nummer is bedoeld om samen te zingen, en ik heb het gevoel dat ze echt heel goed naar mijn muziek geluisterd hebben, dat maakte me heel erg blij.
Tetsuto: Mijn antwoord is ongeveer hetzelfde. “In Endless Rainfall” is bedoeld om ze te laten zingen, dus hebben we dit nummer met dit in gedachten gemaakt. Een andere is “Unbreakable Chain”. We hebben een bepaald idee voor de chorus, en wanneer het nummer bij die chorus komt ben ik heel blij om hun reacties te zien.
Yudai: Ik heb de basis voor “In Endless Rainfall” en “Another Lonely Day” geschreven. Voor “In Endless Rainfall” stelde ik me het begin van een show voor, en dat werkte perfect voor het idee dat ik in gedachten had. We hebben “Another Lonely Day” eigenlijk al tijdens de vorige tour gespeeld, maar het nummer is volwassen geworden en we hebben het nu officieel op deze CD kunnen zetten. Het is ook het meest emotionele nummer voor mij.
Syu: Ik ga over de nieuwe nummers praten, zoals “Sailing Away”. Tijdens de vorige Europese tour hebben we dit nummer ook al gespeeld, maar deze keer had het publiek er een veel betere reactie op. “Tokyo Ginza Blues” is een nieuwe stijl voor G.L.A.M.S, en we zijn van plan om nog een muziekvideo te maken, deze keer voor dit nummer. Dus je kan deze in de toekomst verwachten!

02. In deze nummers heb je veel meer Engels gebruikt dan in je vorige nummers. Waarom heb je besloten om voor de Engelse taal te kiezen in plaats van je moedertaal, Japans?
Mikaru: Er zijn twee redenen. De eerste is om het makkelijker te maken voor iedereen om de woorden van het nummer te begrijpen, en de andere is om het voor iedereen mogelijk te maken om mee te zingen tijdens de show. Ja, dit zijn de twee redenen.

03. De thema’s die je voor deze nummers gebruikt zijn zijn wel intens, en de meeste mensen zullen bekend zijn met deze gevoelens. Maar waarom heb je voor deze intense thema’s gekozen in plaats van iets lichters zoals “echte vrijheid” zoals je gedaan hebt bij “Sailing Away”?
Mikaru: “Sailing Away”… Ik denk dat ik dit nummer geschreven heb met het gevoel dat het leven een reis is. Alles in het leven wordt bepaald door jouw eigen keuzes. En daar zou je geen spijt van moeten hebben. Ik heb eigenlijk een hekel aan het woord “spijt”, want spijt betekent dat je niet verantwoordelijk bent voor je keuzes die je destijds gemaakt hebt. Je gelooft niet in jezelf. Ik wil dat je wel in jezelf gelooft. Het leven wordt bepaald door iedere keuze die je in het moment maakt. Op die manier zijn wij “vrij”. Dus leg jezelf of je reizen niet aan banden. Dat is het idee achter deze nummers als een geheel.

04. Tijdens ons laatste interview in Dordrecht zei je dat je G.L.A.M.S als een volledige band ziet in plaats van jouw persoonlijke project met support members. Maar hoe gaat dit achter de schermen in z’n werk? Komt ieder member met zijn eigen ideeën voor zijn instrument, of maak jij de nummers in z’n geheel en voegen zij daaraan toe?
Mikaru: De uiteindelijke beslissingen worden door mij gemaakt. Maar wanneer ik een nummer aan het mkaen ben luister ik naar hen en gebruik ik hun ideeën om deze nummers nog beter te maken. Ik geloof in hun talenten.

05. De meeste fans zijn wel bekend met de konijntjes van Mikaru, Lili en Mimi. Maar hij is niet de enige huisdier-eigenaar of wel? Jij hebt ook een huisdier, een kat genaamd Rin. Hoe is het om op tour te zijn en je vriendje niet te kunnen zien als je klaar bent?
Yudai: Ik voel me heel erg eenzaam. Ze houdt ervan om met mij te slapen, dus iedere nacht wanneer ik naar bed ga komt zij bij me liggen om op m’n benen te slapen. Ik neem iedere dag een heleboel foto’s van haar, en ik denk constant aan haar. Dag en nacht. We hebben een gelukkig leven samen. Ik ben gek op te tour, maar ik mis haar wel en ik ben er zeker van dat zij mij ook mist. Tijdens deze tour krijg ik wel veel updates en foto’s van haar om het gemis iets te verzachten.

06. Ik heb gehoord dat je ook wel van een drankje houdt, naast je liefde voor muziek. Dus laten we het daar even over hebben. Hier in Europa hebben we een boel landen die allemaal z’n eigen culturen en gerechten hebben. Keek je uit naar een bepaald land, drankje of gerecht? Is er iets hier in Europa dat je erg mist wanneer je weer in Japan bent?
Mikaru: Konijn? (lacht)
Yudai: Kat? (lacht)
Tetsuto: Ja, bijna hetzelfde. (lacht ook)
Syu: Mensen? (iedereen lacht nog wat meer)
Tetsuto: Ik wil graag een wijntje drinken in elke plaats die ik bezoek. Ik geniet erg van de tour, maar voor mij is Nederland nummer een.
Arlequin: Ben je er zeker van dat je dat niet zegt omdat je nu in Nederland bent en met mij aan het praten bent voor dit interview? (lacht)
Tetsuto: (lacht) Nee, nee! Het is echt vanuit de grond van mijn hart! Ik wil graag in Europa blijven, ik mis niks van Japan!

07. Naast G.L.A.M.S ben je ook actief als een support member voor Alpha999 en David, en je leven lijkt echt te draaien om je passie voor muziek. Maar waar komt deze passie vandaan? Waarom heb je besloten om een carriére als drummer na te jagen?
Syu: Ik wil je allereerst even bedanken voor de interviews die je gedaan hebt met Alpha en David. Maar wat mij betreft, dit is wat ik al lange tijd wilde. Elk muzikaal project, elke stijl en elke wereld zijn interessant voormij. Ik heb recentelijk het podium mogen delen met een boel verschillende muzikanten, en ze inspireren mij allemaal Mijn passie wordt meer en meer aangewakkerd, en ik ben er zeker van dat dit mij gemotiveerdkan houden en mijn carriére kan laten groeten. Maar ook als artiest kan ik mij zo verder ontwikkelen.

08. Jullie zijn allemaal meerdere malen in Europa geweest, en hebben dus al aardig wat landen gezien. Voordat deze tour van start ging, hadden jullie toen al iets waar jullie erg naar uitkeken? Zoals een land of stad waar je graag naartoe wilde, of iets wat je graag wilde zien? Waarom? En is het je gelukt?
Mikaru: Ik heb altijd al eens rond willen lopen in Praag. En deze keer is deze droom uitgekomen. Het was een prachtige stad. Ik wil de volgende keer ook weer naar Praag.
Tetsuto: Ik keek er naar uit om weer naar Nederland te komen. De eerste oneman show die we hier hadden als G.L.A.M.S was in Den Haag, en dat was erg indrukwekkend voor mij. Tijdens de vorige tour speelden we in Dolhuis, hier in Dordrecht. We zijn toen ook naar de kerk geweest. Deze keer is er een hoop aan de hand in Europa vanwege het Corona virus en alles, maar ik wil echt een keertje rondlopen in Nederland.
Yudai: Ik kijk uit naar elk land, want ik vind ze allemaal interessant. Praag ook. Ik heb vandaag ook een beetje rondgewandeld hier in Dordrecht, ik ben weer naar de kerk geweest. Dus ieder land is interessant voor mij. Het meest interessante was toch echt Praag. Het was zo’n prachtige stad!
Syu: Tijdens mijn carriére hier in Nederland hebben we Amsterdam en Utrecht bezocht voor shows met Dio, nog een keer Utrecht voor Black Line en met G.L.A.M.S zijn we in Den Haag en Dordrecht geweest. Ik ben ook geïnteresseerd in andere steden, maar ook om daar shows te doen. En natuurlijk om rond te kijken! Mijn favoriete karakter is Nijntje, dus ik ben ook nieuwsgierig naar andere Nederlandse karakters en steden. Ik heb al veel gezien, maar ik heb echt meer tijd nodig!

09. Ondanks dat je net een nieuw album uitgebracht hebt, hoe ziet de toekomst van G.L.A.M.S eruit? Ga je verder met deze “movie soundtrack” route die je voor dit album gebruikt hebt, of wil je een totaal andere richting op voor je volgende release in de toekomst?
Mikaru: Ik maak gewoon wat ik wil maken. Tot ik dood ga zal ik niet veranderen. Dus ik kijk ernaar uit om te zien wat voor nummers er in de toekomst geboren gaan worden!

10. En als een laatste vraag, is er nog iets wat jullie tegen iedereen die dit interview leest willen zeggen?
Tetsuto: Ik wil “hoi” tegen iedereen zeggen. Maar ook “hallo” en “nice to meet you”. En natuurlijk, kom een keer naar onze show! Dat is wat ik voor nu wil zeggen.
Yudai: Geniet alsjeblieft van dit album. Deze vijf “crazy” nummers. Ik heb gisteren een gek idee gekregen voor nieuwe nummers, dus daar kunnen jullie naar uitkijken! Tot de volgende keer!
Syu: De situatie in de wereld is momenteel erg ingewikkeld, zoals je al weet. Met deze tour in het bijzonder hebben we erg veel problemen gehad, zelfs voor de tour al van start ging. Maar we zijn er nu, en jij ook. We kunnen samen gaan, tot zo!
Mikaru: Delen. Delen. (iedereen begint te lachen als Mikaru z’n demonische stem op zet) DELEN. Nou nou nou, DELEN. Je weet. Je weet al wat ik wil. HMMM… (Mikaru gromt) Wacht. In bed. Ik wil dat je… Je bloed met me deelt! Ik wil je bloed! (iedereen lacht nog steeds) Geef me… Bloed! (op dit punt komt iedereen niet meer bij)

Geef een reactie