Een praatje met: ENVYL

Voor dit interview sprak ik met de vocalist en leider van de relatief jonge visual kei band ENVYL, シェイド (Shade). Want ondanks alles wat er gaande is in de wereld heeft de band toch een release op het programma staan: namelijk de double a-side single 「少年/少女」. Deze single is inmiddels uitgebracht (de officiële release datum was woensdag 8 april), maar het blijkt toch knap vervelend te zijn als je niet in direct contact met je fans kunt staan…


Dus, シェイド (Shade), kun je ENVYL in je eigen woorden omschrijven voor de mensen die nog nooit van jouw band gehoord hebben?

シェイド:  Net na het einde van DIERRY CALL werd eind juni 2019 ENVYL gevormd samen met RUI en 紫黒 (Mukuro) als gitaristen, カイン (Kain) als bassist en まや (Maya) als drummer. Destijds maakte de band z’n debuut met ons eerste album 白 × 黒 (Shiro × Kuro) en trok de muziekvideo voor het nummer “D I D” zoveel aandacht dat onze eerste oneman show volledig uitverkocht raakte. Het werd een groot succes.
De band probeert visuele rock uit te drukken met een demonische prachtige stem en een transparante engelachtige stem die af en toe ook voorzichtig in het luide geluid duikt.

02. Wat is het verhaal achter de naam ENVYL? Waarom heb je voor deze naam gekozen?
シェイド:  Het is een mix van een engel en een demoon.

03. Is deze mix van een engel en een demoon ook de reden voor het feit dat je een heel erg zwart/wit visueel plaatje hebt in je costuums, en het visual kei plaatje in het algemeen?
シェイド:  Ja. De zwarte en witte kleuren verwijzen naar de engel en demoon, en ik ben gewoon gek op visual kei.

04. Zoals je al eerder hebt gezegd, de eerste officiële release van de band was het volledige album 白 × 黒 (Shiro × Kuro). Maar waarom heb je besloten om voor een volledig album te gaan in plaats van eerst een (digitale) single? Is een volledig album niet wat riskant?
シェイド:  Ik ben voor een volledig album gegaan omdat ik vanaf het begin wilde dat mensen een boel nummers hadden om te beluisteren.

05. Op het moment dat ik deze vraag stel sta je op het punt om je tweede single, getiteld 「少年/少女」(Shounen / Shoujo), uit te brengen op 8 april. Een double a-side single. Waarom heb je voor dit formaat gekozen, en wat kun je me over de andere keuzes (visueel, lyrics) voor deze single vertellen?
シェイド:  Het formaat werd gekozen omdat ik er aandacht voor wilde krijgen. Het verhaal gaat over een jongen en een meisje, welke ieder hun eigen nummer hebben. In het zwarte (jongen) nummer, 少年 (Shounen), zingt de jongen over de atoombom die op Japan gegooid is. De jongen is eenzaam en is op zoek naar zijn overleden familie. In het witte (meisje) nummer, 少女 (Shoujo), heeft het meisje het bombardement overleefd en is ze op zoek naar een overleden familielid.

06. Onder normale omstandigheden zou je nu een stuk meer vrijheid hebben om je nieuwe werken te promoten, maar nu zijn we allemaal beperkt tot livestreams en online dingen in plaats van live shows. Is het harder voor jullie om je werk te promoten nu je geen “direct contact” met je fans via instores en live shows kan hebbem?
シェイド:  Ja. Het is op deze manier zeker een stuk lastiger. Maar we doen momenteel wat we kunnen. Onze live shows zijn allemaal geannuleerd dus we zijn aan het overwegen om in plaats daarvan een online show te doen.

07. Aan het begin van het interview heb je een ander project genoemd, namelijk DIERRY CALL. Dit was een project met een tijdslimiet tussen 30 december 2018 en 26 april 2019. Maar waarom was er een tijdslimiet? Had je ermee door willen gaan nadat de tijd op was? Plus, hoe zit het met de naamsverandering van シェイド (Shade) naar HΛKU en terug?
シェイド:  Het tijdslimiet is in het leven geroepen omdat ik aandacht voor het project wilde krijgen. Maar nee, ik zou er niet mee door willen gaan. Het concept van DIERRY CALL was ook engelen en demonen, maar ik ben erg blij met hoe ENVYL uit de verf is gekomen. Wat de naamsverandering betreft, ik dacht simpelweg dat シェイド beter was dus ben ik daar weer naar teruggegaan.

08. Toen je met ENVYL begon heb je eigenlijk alle support leden van DIERRY CALL met je meegenomen en まや (Maya) aan de lineup toegevoegd als je drummer. Heb je ook andere leden overwogen voor dit project?
シェイド:  Nee, dat heb ik eigenlijk niet!

09. De allereerste band waar we jou in gezien hebben was Azero, waar je de positie van (support) gitarist bekleedde. Daarna heb je de overstap gemaakt naar vocalist. Maar waarom ben je aanvankelijk muzikant geworden? En waarom de switch van positie?
シェイド:  Ik was geïnspireerd door L’Arc~en~Ciel. Het was eigenlijk vanaf het begin mijn bedoeling om vocalist te zijn.

10. Ik heb ook nog een vraag voor de andere leden, te beginnen met 紫黒 (Mukuro). Het ziet eruit alsof jij graag “donkere” kleuren draagt, als ik naar de voorgaande werken van de band kijk. Maar voor 少女 (Shoujo) verscheen je ineens in een volledig witte outfit. Hoe was dat voor jou?
紫黒 (Mukuro):  Ik voelde me heel erg ongemakkelijk…

11. RUI, je speelt op een 7-strings gitaar. Een type gitaar die de laatste tijd steeds populairder wordt (aangezien bands zoals Deviloof en Nocturnal Bloodlust er ook gebruik van maken/hebben gemaakt). Waarom heb je een 7-strings gitaar voor de muziek van ENVYL gekozen?
RUI:  Onze muziek is minder afgestemd, dus 7-strings zijn een stuk stabieler voor ons geluid en daarom gebruik ik liever dit type.

12. カイン (Kain), je speelt al heel wat jaren basgitaar. Maar wat heeft jou dit instrument op doen pakken, in plaats van een ander instrument? En waarom al zo lang?
カイン:  Ik vond de basgitaar het coolste, en ik speel het nog steeds omdat ik mijn droom niet op kan geven!

13.まや (Maya), jij bent met gemak de meest kleurrijke, maar ook het meest veranderlijke lid van de band. Een concept dat ik de laatste jaren steeds vaker terug zie in visual kei. Maar waarom heb jij voor die altijd-veranderende looks-stijl gekozen?
まや:  Ik ben zeer geïnspireerd door de drummer van MEJIBRAY, meto. Welke ook deze altijd-veranderende (vaak drastische) type looks gebruikt.

14. Er is nog een lid waar de meeste mensen waarschijnlijk niets vanaf weten. Aangezien deze zich alleen laat zien tijdens live shows: YUMA. Hij verzorgt de DJ en shout-support, iets wat meestal door een computer gedaan wordt, maar een daadwerkelijk persoon is zeker beter, toch?
シェイド:  Ja. De live shows klinken zeker beter met YUMA in plaats van met een computer die ons ondersteunt. Daarom dus.

15. Ondanks de huidige situatie die de wereld in z’n greep houdt, is er iets wat je me over de toekomstplannen van ENVYL kan vertellen?
シェイド:  Een nieuwe single zal in de zomer uitgebracht worden. Maar helaas is het vanwege het Corona virus onmogelijk om nu shows of een tour te plannen.

16. En als laatste maar zeker niet de minste vraag: heb je nog een boodschap voor iedereen die dit interview leest?
シェイド:  Ja, zeker wel! Kijk alsjeblieft uit naar de toekomst van ENVYL. Ik kan niet wachten om jullie allemaal op een dag te kunnen ontmoeten!


ENVYL – 少年 (Shounen) (MV):

ENVYL – 少女 (Shoujo) (MV):


Als je vanuit het buitenland de band wil steunen, de single 「少年 / 少女」 (Shounen / Shoujo) is ook verkrijgbaar via CDJapan, en hun vorige werken zijn ook beschikbaar op verschillende streaming services!

Wil je de band ook volgen op social meda? Dat kan!
Facebook | Instagram | Twitter en natuurlijk YouTube.

Geef een reactie