Warrior of Liberation van Jupiter

Na de release van hun eerste volledige album met KUZE als hun nieuwe vocalist keert Jupiter nu terug met een nieuwe single. Volgeladen met drie unieke nummers om van te genieten. Ieder nummer op deze single is op zichzelf uniek, wat het voor mij best lastig maakte om een review te maken van deze single. Desondanks heb ik geprobeerd om wat woorden op papier te krijgen om de laatste toevoeging aan de discografie van Jupiter te beschrijven. Heeft Jupiter een totale ommekeer gemaakt in hun stijl sinds hun tweede bezoekje aan Europa? Nee, absoluut niet. Maar er zijn een paar kleine elementen die ze voorheen nog niet gebruikt hebben, evenals een toevoeging aan de vocals van een nummer die even in het zonnetje gezet moet worden.


Tracklist (CD):
01. Warrior of Liberation
02. My Enemy
03. Save your life

Warrior of Liberation
(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door HIZAKI.)
De titelsong van deze single is precies wat je, gebasseerd op het voorgaande album, van Jupiter mag verwachten. Een hoog tempo, krachtig stuk met KUZE’s melodiëuze maar toch diepere vocals over de instrumenten. Zoals gewoonlijk is de spotlight gereserveerd voor de gitaren, welke snelle stukken die de progressieve metal invloeden van de band nog even onderstrepen.
Je hebt geen hogere wiskunde nodig om te concluderen dat de muziekvideo voor deze single dit nummer geworden is. De muziekvideo zelf is een simpele met een zwarte achtergrond waarin ieder member door de hele video zijn outfit goed kan showen, waardoor het eigenlijk meer een “playthrough” van het nummer is geworden dan een muziekvideo met een verhaal. Het is een simpele video met verschillende camerahoeken en snel wijzigende shots, maar zonder een verhaal om zijdelings van te genieten doet dit toch wel afbreuk aan het hele gebeuren. Zeker als je de andere twee nummers van de single onder de loep neemt.

My Enemy
(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door KUZE.)
Het tweede nummer van de single is een stuk aggressiever dan de titelsong, maar het houdt alsnog het hoge tempo goed vast. De manier van vocals is vergelijkbaar met “Bring me out” van de “Theory of Evolution” single, en geven daarmee een heel andere kant van KUZE weer dan wat we op de rest van de single zien. Er is ook een meer klassieke (lees: “oldschool”) metal invloed vanwege deze verandering, maar ook de gitaren helpen hier goed aan mee. Wat ook even gezegd moet worden is dat de lyrics voor dit nummer grotendeels in het Engels geschreven zijn, iets wat we voor het laatst duidelijk tegen gekomen zijn in het nummer “SHOW MUST GO ON” van het vorige album. Het is dan nog steeds gebroken Engels, maar het is goed genoeg om de boodschap over te brengen aan luisteraars die geen (of nog niet zo goed) Japans begrijpen.

Save your life
(Gecomponeerd door HIZAKI, lyrics door HIZAKI.)
Het nummer opent met een koor (welke trouwens de zangeres van Ancient Myth Michal) bevat!) en haalt het tempo van de single wat omlaag, maar behoudt wel de melodic power die het tot nu toe heeft laten zien. “Save your life” is onmogelijk te vergelijken met de andere twee nummers aangezien ieder nummer op zichzelf uniek is, maar desondanks werken ze prima als een groepje van drie op deze release. De toevoeging van het koor tilt het nummer naar een hoger niveau, en dit wordt alleen maar versterkt door de vocals van Michal in het koor zelf. Zo erg dat ik zelfs durf te zeggen dat het meest interessante nummer op deze single “Save your life” is. (En dat was best een gevecht met “My Enemy” ervoor.)


Conclusie:
“Warrior of Liberation” is een krachtige single die nogmaals onderstreept waar Jupiter als een band voor staat. Net zoals het vorige album is het meerendeel van deze single gecomponeerd en geschreven door HIZAKI, en dat hoor je terug in de nummers zelf. Het is echter wel een veilige manier van werken voor Jupiter, aangezien Jupiter over het algemeen erg consistent is met hun nummers. Daarom kun je van te voren al een beetje raden of je een nieuwe release van de band leuk zal vinden, of juist niet. “Warrior of Liberation” is geen uitzondering op deze ongeschreven regel, maar zoals ik al zei, net zoals het album “Zeus ~Legends Never Die~” komt het meerendeel van deze single van HIZAKI’s hand af waardoor het meer begint te lijken als een tweede versie van HIZAKI grace project dan een volwaardige band met (momenteel) vier leden die ieder hun eigen stem in het kapittel hebben.
Desondanks, met “Warrior of Liberation” heeft Jupiter zonder twijfel weer een single die goed in de smaak zal vallen aan hun altijd groeiende discografie toegevoegd. Ikzelf ben hierop geen uitzondering! Ieder nummer heeft z’n eigen sound en heeft iets unieks waardoor het interessant blijft om naar te luisteren. Voor de titelsong is het hoe “consistent” het nummer is met de rest van Jupiter’s werkenm voor het tweede nummer is het de vergelijking met “Bring me out” van “Theory of Evolution” en voor het laatste nummer is het zonder twijfel de toevoeging van het koor dat op zichzelf het nummer al naar een hoger niveau tilt.

Final score: 80/100


Release informatie:
Artiest:
Jupiter
Release: Warrior of Liberation (single)
Release datum: 8 april 2020
CD nummer: ZRJP-2001


Jupiter – Warrior of Liberation (MV):

Geef een reactie