Devil’s Calling/Angel’s Cry van Deviloof

In het begin van het jaar kondigde Deviloof de volgende release van de band al aan: “Devil’s Calling/Angel’s Cry”, aanvankelijk gepland voor 11 maart 2020. Helaas werd deze datum uitgesteld, maar werd er geen definitieve nieuwe datum gegeven. Fans hoefden echter niet erg lang te wachten, want de webshop van de band beloofde dat shipping zou beginnen op 7 augustus.
Dat gezegd hebbende, de band heeft besloten om deze single een beetje om te toveren tot een juweeltje door deze alleen beschikbaar te stellen via hun eigen webshop en niet via grote distributie plaatsen of via streaming. (Devil)Oof!


Tracklist (CD):
01. Angel’s Cry
02. Devil’s Calling

 

Angel’s Cry
(Gecomponeerd door Ray & 大樹 (Daiki), lyrics door 大樹 (Daiki).)
Het eerste nummer op de single laat een totaal andere kant van Deviloof zien dan welke kant die we tot nu toe van de band gezien hebben. Met dit melodische speed metal stuk laat Deviloof zien dat ze zoveel meer zijn dan de gemiddelde artiest in de “hard en heavy” stijl in de heavy metal scene. En niet alleen op het instrumentele gedeelte, oh nee. Vocalist 桂祐 (Keisuke) laat ook een compleet andere versie van zijn stem zien die hem nagenoeg onherkenbaar weet te maken, maar wel op de best mogelijke manier. In dit nummer zitten geen screams en growls die je in de andere nummers van Deviloof wel terug hoort en dus hier ook zou verwachten, maar zonder deze screams en growls komt het “Angel” thema van dit nummer wel veel duidelijker naar voren. Desondanks weet Deviloof zowel te verrassen als te vermaken met dit nummer, welke zeker meerdere mensen die normaal niet in hun muziek geïnteresseerd zouden zijn aan zal spreken.
Als je het mij vraagt is het “experiment” van het nummer in deze stijl componeren zeer zeker geslaagd, en ik hoop dat we in de toekomst meer van deze stijl terug kunenn zien in de discografie van Deviloof!


Devil’s Calling

(Gecomponeerd door 桂祐 (Keisuke), lyrics door 大樹 (Daiki).)
“Angel’s Cry” eindigde al met een hint van een 8-bit toon, maar Devil’s Calling gaat door door te openen met een melodie die doet denken aan retro gaming zoals bijvoorbeeld Castlevania voordat er snel verder gegaan wordt met wat je van deze band zou verwachten: luid en heavy. Waar 桂祐 (Keisuke)’s vocals eerder zacht en vriendelijk waren zijn ze nu terug naar wat we van hem geweld zijn: schreeuwen, brullen en growlen in de stijl die tot op heden nog ongeëvenaard is in zijn genre. Hetzelfde geldt voor de instrumenten, die ook veel meer in de stijl van het vorige album “鬼 (Oni)” zijn en daardoor dus vertrouwd aanvoelen. Een mooie toevoeging in het bridge gedeelte van het nummer is de terugkeer van de 8-bit muziek, maar deze keer samen met de andere instrumenten en vocals van de members. Deze beslissing zorgt voor een uniek stukje in het nummer om de aandacht even opnieuw vast te grijpen zonder je helemaal uit de “zone” te halen.

 

Conclusie:
Ondanks dat het wellicht een beetje moeilijk gaat worden om deze release in handen te krijgen, zeker omdat de voorraad van de webshop binnen nu en niks al uitverkocht was, is deze singele absoluut een “must hear”. Met “Angel’s Cry” als het eerste melodische speed metal nummer van de band hebben ze diversiteit laten zien zoals ze dat nog nooit eerder gedaan hebben. In z’n geheel brengt deze single de boodschap van het thema uitstekend over en heeft deze een paar nieuwe trucjes die de groei en evolutie van Deviloof als een band duidelijk onderstrepen. Waar hun vorige release, “鬼 (Oni)”, nog een paar puntjes miste om er echt een geheel van te maken vult “Devil’s Calling/Angel’s Cry” deze meteen op, ondanks dat beide nummers niet meer van elkaar konden verschillen dan ze al doen.

Niet alleen heeft vocalist 桂祐 (Keisuke) laten zien dat zijn clean vocals net zo indrukwekkend zijn als zijn gebrul en geschreeuw, gitarist Ray en bassist 大樹 (Daiki) hebben ook een deur geopend naar een compleet nieuwe stijl voor Deviloof. Een stijl waarvan ik hoop dat de band er zeker gebruik van zal maken in de toekomst. Het verbaasde me een beetje om te zien dat 大樹 (Daiki) zoveel aan deze single toegevoegd heeft in plaats van 桂祐 (Keisuke), wat een beetje de standaard voor de band lijkt te zijn. Aan de andere kant is het ook niet geheel verrassend, aangezien 大樹 (Daiki) en 桂祐 (Keisuke) ook samen in een ander heavy metal project voor Deviloof hebben gezeten: All Must Die.
Deze single is een perfect voorbeeld van teamwork en weten wat de sterke en zwakke punten van je mede bandleden zijn, en dat alles terwijl ze ook nog een nieuw element introduceren met de 8-bit muziek en melodische speed metal. Echt een aangename verrassing, dit allemaal!

Als dit je niet overtuigd heeft om Deviloof een kans te geven (mocht je dat nog niet gedaan hebben) dan weet ik ook niet goed wat ik je nog kan vertellen behalve “go check them out!”.


Final score: 95/100


Release informatie:
Artiest:
Deviloof
Release: Devil’s Calling/Angel’s Cry (single)
Release datum: augustus 2020
CD nummer: N/A (alleen via mail order, niet beschikbaar voor streaming etc.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *