Photo made by Shin Kobayashi

Een praatje met: Ryo Fujimura (van The Betrayed)

Vanwege de release van zijn eerste EP met “The Betrayed” kon ik de leider van de groep, Ryo Fujimura, een paar vragen stellen. In dit interview praten we over de moeilijke tijd tijdens het recording proces vanwege de pandemie, maar ook over andere dingen die ermee te maken hadden zoals hindernissen, en zijn mening over de “online cultuur” waar we momenteel in leven.


Deze EP is opgenomen in semi-lockdown, iets waarvan ik me kan voorstellen dat het niet gemakkelijk is vanwege de beperkingen waar je omheen moest werken. Je zal vast tegen problemen aangelopen zijn, kun je me hier iets over vertellen?
Ryo: Het ergste probleem wat we hadden was dat we de recording studio de hele lente en tenminste de helft van de zomer niet konden gebruiken. Het was een erg moeilijke situatie voor de band, aangezien de overheid geen financiële steun verleent aan muzikanten zoals wij, en tijdens het begin van de pandemie waren er ook geen duidelijke richtlijnen. Ze “verzochten om assistentie om de infectie te stoppen”, zonder enige steun. We waren allemaal in de war, en de mannen hadden er allemaal hun eigen ideeën en meningen over natuurlijk. We zitten allemaal in een band en ik ben de leider, maar ik leg m’n leden niets op. Daarom hebben we besloten om “brave burgers’ te zijn en ons op dat moment koest en onder controle te houden om de overheid te helpen met hun plannen.

Vergeleken met een normale recording sessie voor een release was dit dus een heel ander verhaal! Maar hoe was het precies anders? Hoe heb je het probleem van sociale afstand opgelost?
Ryo: Nou, het is niet gemakkelijk en zeker niet comfortabel, maar ik heb er genoeg plezier uit kunnen halen. Ik denk dat het moeilijkste was dat we niet samen konden spelen en dus niet goed met elkaar konden communiceren.
Normaal gesproken brengen we samen tijd door om over de zinnen, beats en wat je ook maar wil spelen na te denken. Of het allemaal wel in het eindproduct zal passen zeg maar. Ik noem deze fase “optimize”. Maar deze keer konden we dat niet samen doen, dus hebben we op een andere manier moeten “optimizeren”.

Iets opnemen gaat inderdaad een stuk gemakkelijker als je dat samen kan doen als band, want alleen zo krijg je directe feedback en kan je deze ook teruggeven. Maar aangezien dit niet mogelijk was door de beperkingen die opgelegd werden moest je dus een andere oplossing vinden?
Ryo: In ons geval zou het om vier mannen die samen tegelijkertijd hun instrumenten bespelen gaan. Voor mij is dit de normale manier om zoiets te doen, het voelt gewoon alsof het zo zou moeten. Maar deze keer kon dat dus niet. Deze keer waren het alleen mijzelf en Syu (drums) die samen naar de studio gegaan zijn om de drums samen op te nemen. Daarna heb ik de bestanden naar HIROA (lead gitaar) en Pippi (bass) gestuurd zodat zij hun gitaar en bass vanuit hun eigen huizen op konden nemen en het vervolgens naar mij terug konden sturen. Toen ik deze bestanden eenmaal had kon ik mijn gitaar stukken, vocals, keyboard en andere onderdelen vanuit mijn kamer toevoegen en vervolgens het mixing en mastering proces.
Normaal gesproken geef ik de voorkeur aan het werken met een respectabele mixing engineer en een ervaren mastering engineer, maar deze keer heb ik alles zelf moeten doen omdat een aantal van de goede studio’s die ik ken en waarmee ik graag werk niet open waren, en sommigen zelfs hun deuren permanent gesloten hebben.

Deze EP bevat 6 tracks, waarvan 3 volledige nummers en 3 instrumentalen van deze nummers. Heb je ook nog andere nummers opgenomen hebben die deze release niet gehaald hebben? En zo ja, ben je van plan om deze nummers later alsnog uit te brengen?
Ryo: Eigenlijk, ja. We hebben al drums opgenomen voor in totaal 7 verschillende nummers. “Crying with One Eye” bevatte 3 van deze nummers, dus we hebben nog 4 nummers die we op het moment niet uitgebracht hebben. Maar we zijn hier nog mee bezig. Ze zullen volgende maand (december) of in januari 2021 uitgebracht worden als een tweede EP.

Vanwege het corona virus gaat alles anders dit jaar. Geen shows waar we naartoe kunnen, waardoor veel artiesten hun muziek naar online platforms zoals YouTube en Twitter verplaatst hebben. Grotere artiesten overschaduwen kleinere met gemak, maar hoe was dit voor jou? Was het moeilijk om online gezien te worden nu je geen live shows kan doen?
Ryo: Ik weet het niet zeker eigenlijk, maar ik weet wel dat ik geen Youtuber of radio DJ of wat kan worden. Als ik ooit een diploma krijg om mensen advies te geven voor hun psychische problemen zal ik overwegen om wellicht een kanaal te starten.
Desondanks, het is behoorlijk lastig gezien te worden in de zee die het wereldwijde web is. Bijvoorbeeld, als een grotere artiest een livestream gaat doen op het moment dat jij een optreden doet, welke zou je dan kijken? Ik denk dat ik mijn optreden zou afbreken om i plaats daarvan naar een van die grotere artiesten te kijken lol.

Sommige artiesten doen inderdaad livestreams vanuit hun luie stoel in de woonkamer ja, maar anderen weten juist een plekje te scoren in een livehouse en daar zelfs een korte show te spelen. Er zijn dus zoals ik begrijp meerdere opties, je bent niet beperkt tot je bank zullen we maar zeggen…
Ryo: Ik had persoonlijk wat vragen voor livehouses vandaag de dag voordat de pandemie begon. Maar nu zijn een hoop plaatsen gesloten of bieden ze livestream mogelijkheden aan waar het mogelijk is. Het is niet mijn soort business, maar vanuit mijn oogpunt kan ik niet zoveel voordelen vinden.
Desondanks hebben we twee akoestische live optredens gedaan in de studio, waarvan we de audio (die je kan krijgen voor een kleine fooi) en video’s op onze Bandcamp pagina gezet hebben. Ik ben van mening dat de geluidskwaliteit hier beter is dan de typische livehouse podia, en we hebben geen houdbaarheidsdatum ingesteld voor onze materialen. Je kan ze zo vaak bekijken of beluisteren als je zelf wil. Ik begrijp niet waarom venues en artiesten een houdbaarheidsdatum op hun werk zetten, dus het alleen maar voor een week of andere korte tijd beschikbaar stellen. Als je bijvoorbeeld een live video, DVD of Blu-ray koopt heeft deze geen houdbaarheidsdatum. Je kan deze zo vaak bekijken en beluisteren als je wil, wanneer je maar wil.
Ik vind dit een normale manier van zaken, en een eerlijke ruil die je maakt met je klant of publiek.

Ondanks dat je geen carriére voor jezelf ziet als Youtuber, we hebben nog steeds te maken met het probleem dat je geen live shows kunt spelen zoals we gewend zijn. We zitten nog steeds grotendeels vast aan online optredens en streams. Ben je van plan om nog iets online te doen voor de fans en mensen die geïnteresseerd zijn om jouw muziek te bekijken?
Ryo: Nou, ik zou eigenlijk graag een live optreden vanuit de studio willen uitzenden. Maar de situatie is op het moment in een kritieke staat. Ik zou graag willen dat we allemaal ons eigen ding kunnen doen, maar ik wil geen onderdeel worden van rebellen die gaan provoceren. Zelfs als dat niet de bedoeling is. We zijn een band met vier leden. Wanneer mensen vier mannen in een ruimte zien terwijl ze luide muziek spelen en schreeuwen zonder maskers voor hun gezicht voor hun eigen plezier dan roept dat vragen op, zoals “waarom kunnen wij niet feesten met onze vrienden en zij wel?”.
Op het moment denk ik dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven en niet moeten provoceren door naar buiten te gaan voor onze eigen zelfzuchtigheid.

Voor nu heb ik geen vragen meer, maar dat wil niet zeggen dat we klaar zijn! Heb je nog iets te zeggen tegen iedereen die dit interview leest, of iets waar ik niet naar gevraagd heb maar wat je wel graag wil delen?
Ryo: Dankjewel voor het lezen van dit artikel, en super bedankt voor het luisteren naar “Crying with One Eye”!
Nog iets anders… Even denken… Ah! Ja! Ik heb eerder dit jaar een nummer genaamd “March Macabre” uitgebracht via het label van mijn oude vriend, HIGHFeeL. Alle opbrengst hiervan gaat naar liefdadigheid. Ik heb al mijn meningen over COVID-19 in dit nummer gestopt, dus als dit je interesseert, luister er alsjeblieft naar. Want nogmaals, alle opbrengsten gaan naar het goede doel.
Je zal merken dat het heel anders is, aangezien dit een van mijn solo werken is en niet iets wat ik met mijn band The Betrayed heb gedaan. We zitten allemaal in deze situatie, maar wees alsjeblieft niet zelfzuchtig en blijf alsjeblieft gezond en veilig! Nu is de tijd om geduldig te zijn. Niet alleen voor mij, niet alleen voor jou, maar voor onze toekomst samen.

 

March Macabre & Silent Spring
Aangezien Ryo gesproken heeft over “March Macabre” zal ik hier ook nog wat informatie over geven.
Dit nummer was onderdeel van de release “Silent Spring”, die zoals Ryo al zei uitgebracht is via het label HIGHFeeL. Het nummer is verkrijgbaar via vele verschillende platformen zoals YouTube Music, Spotify, Deezer… Noem het maar op.
Het is ook verkrijgbaar voor €1,20 via de Bandcamp pagina van HIGHFeeL & Friends:
https://highfeel.bandcamp.com/track/march-macabre
Of, als je liever de hele release met alle nummers van alle artiesten (Good Thru Date, Kihiro, G.L.A.M.S, ekotumi, Ichion, Galaxy7, Sho Kotani, HITT, Satsuki, Somei Yoshino, tezya en Rie Fu) wilt is deze ook verkrijbaar via Bandcamp voor €12,00:
https://highfeel.bandcamp.com/album/silent-spring

Zoals Ryo al zei gaat de opbrengst van deze release (en individuele nummers, ongeacht welk platform) naar een goed doel. Dus in ruil voor muziek steun je dus ook meteen het goede doel! Welk goede doel dit precies is? Lokale bedrijven en instanties die zich inzetten voor ouderen en degenen die op de voorgrond werken tijdens deze crisis.

Foto credit: Shin Kobayashi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *